TikTok: Rolul rețelelor sociale și al internetului în procesul Amber Heard v Johnny Depp | Arta pop

„Nu trebuia să fie un videoclip viral. Eram în pijamale”.

Yasmine Bedward, manager de social media, comentează momentul în care părerea ei despre bătălia juridică dintre Johnny Depp și Amber Heard a devenit virală.

  • Johnny Depp x Amber Heard: vezi fiecare punct judecat și înțelege de ce actorul a câștigat mai mult decât actrița
  • Amber Heard și Johnny Depp sunt condamnați: actrița trebuie să plătească 10 milioane de dolari; actor, 2 milioane de dolari

„Nimănui din viața mea reală nu i-a păsat ideile mele despre acest subiect, așa că, așa cum fac milenii, am fost la TikTok”, a spus Bedward, 30 de ani.

Videoclipul său care îi compară pe cei doi psihologi care au participat la procesul cu vedete a depășit deja 4,3 milioane de vizualizări – foarte aproape de ratingurile știrilor de seară de pe rețeaua de televiziune americană CBS.

O altă comparație: numărul de oameni care urmăresc știrile TV în fiecare seară în Statele Unite este de aproximativ 18 milioane. Numărul de vizionări ale videoclipurilor pe TikTok cu hashtag-ul #justiceforjohnnydepp este de aproximativ 18 miliarde la momentul scrierii.

Ciocnirea în sala de judecată dintre cele două vedete de la Hollywood este o reamintire a faptului că conceptul de „mass-media” sau un mediu dominat de câteva organizații de știri începe să se prăbușească.

În ochii unora, acest lucru poate fi profund problematic în anumite contexte.

Există două cazuri în cauză – unul care este decis de juriul instanței și unul care este decis de public.

Încă din primele zile ale procesului, a fost clar că internetul era în mare parte de partea lui Johnny Depp și era profund suspicios față de Amber Heard.

Amber Heard și Johnny Depp la Los Angeles în 2015 — Foto: Getty Images/BBC

Sondajele online și căutările de comentarii pe rețelele de socializare păreau a fi în contradicție directă cu rezultatul unui proces anterior din Marea Britanie, unde acuzațiile conform cărora Heard a fost abuzat pe plan intern s-au dovedit a fi „în mod substanțial adevărate”.

Modul în care personajul actriței și mărturia ei au fost puse sub semnul întrebării în procesul american îi îngrijorează pe activiștii care apără victimele violenței domestice.

Întrebarea acum este: care va fi impactul acestui verdict? Și-a salvat Depp cariera și reputația, indiferent de ce a decis juriul?

Dar există și o altă întrebare în „procesul paralel TikTok”: cine conduce tot acest trafic online – și care este efectul acestuia?

Johnny Depp le face cu mâna fanilor la ieșirea din audiență la sfârșitul lunii mai – Foto: Getty Images/BBC

Cyabra, o companie israeliană care urmărește dezinformarea online, urmărește de câteva săptămâni cazul Depp v Heard. Ea verifică conturile care răspândesc meme, videoclipuri și comentarii și încearcă să evalueze dacă sunt conturi autentice.

Rezultatele de până acum sunt alarmante, spune purtătorul de cuvânt al companiei, Rafi Mendelsohn.

„De la începutul procesului, am fost foarte interesați să vedem ce spun oamenii cu adevărat și cât de mult din această conversație este condusă de conturi false”.

„Am fost surprinși să constatăm că aproape 11% din discuțiile online din jurul procesului au fost conduse de conturi false, ceea ce este un număr foarte mare”, a spus Mendelsohn.

„Pentru a vă face o idee, în discuțiile online, vedem în medie aproximativ 3% până la 5% din conversația cu conturi false care participă”, a adăugat el.

Doar alegerile mari sunt un etalon pentru o discuție cu această proporție de roboți și conturi false, a spus el.

Amber Heard a spus că primește mai multe amenințări cu moartea pe internet în fiecare zi – Foto: Getty Images/BBC

Nu doar Cyabra monitorizează acest suport copleșitor de internet pentru Depp.

Amber Heard a ridicat problema la începutul procesului. Pe parcursul acesteia, doi susținători Heard, Cristina Taft și Daniel Brummit, au mers de mai multe ori la tribunalul din Virginia pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la această mișcare online.

Au scris împreună o carte numită Amber Heard și Bots.

„Am văzut conturi noi și postări noi în ianuarie și februarie”, a spus Taft, menționând că în acele două luni, Daily Mail din Marea Britanie a publicat două înregistrări audio ale fostului cuplu pe YouTube.

„Atunci ne-am dat seama că există conturi noi de Twitter care postează aceste audio două zile mai târziu”, a spus ea.

Problema este să demonstrezi cine se află în spatele conturilor false. Tot ceea ce se poate spune este că acest model de conturi false se răspândește din ce în ce mai mult din politică în alte părți ale vieții publice, potrivit Mendelsohn de la Cyabra.

„Când vorbim despre dezinformare și conturi false, oamenii se gândesc adesea la marile campanii geopolitice, la alegeri, la politică în general”, a spus el.

„Dar, într-adevăr, ceea ce vedem este că oricine are o reputație publică sau o acoperire globală este un brand online”, spune el. „Este o creștere a numărului de profiluri neautentice, dar este foarte greu de știut cine se află în spatele conturilor false”.

Dar 11% conturi false înseamnă totuși că 89% sunt reale. Ce se întâmplă cu acest caz?

Cristina Taft a mers în instanță de mai multe ori pentru a-și exprima sprijinul pentru Amber Heard — Foto: BBC

Primul răspuns sunt videoclipurile care ies din sala de judecată și fotografiile cu reacția participanților principali.

Suntem capabili să observăm expresiile faciale într-un mod care este imposibil chiar și pentru oamenii din sala de audiență și există momente remarcabile care nu au nicio legătură cu narațiunea principală.

A fost și mărturia portarului, Alejandro Romero, care și-a dat mărturia prin Zoom din interiorul mașinii sale, în timp ce fuma o țigară electronică și, în final, pur și simplu pleca. Este ceva nou chiar și pentru justiția americană. Expresia de pe chipul judecătorului Penney Azacarte de la sfârșitul mărturiei lui Romero era o dovadă suficientă a noii lumi a atracțiilor online care înconjoară o problemă serioasă.

Este, de asemenea, un puzzle. Doi oameni care prezintă o viziune complet diferită asupra evenimentelor care au avut loc în spatele ușilor închise înseamnă că milioane de oameni pot vedea dovezile singure și pot lua propriile decizii. Cu toții putem fi detectivi și judecători.

Dar poate că se întâmplă ceva mai important. Violența domestică este un subiect care afectează viețile oamenilor de pe întreaga planetă. Acest caz a devenit simbolic.

Pentru Haider Ali din Islamabad, Pakistan, este o chestiune personală. Stilistul în vârstă de 27 de ani, al cărui comentariu YouTube despre proces a strâns milioane de vizualizări, a spus că a suferit violență și se identifică cu ceea ce spune Depp că s-a confruntat.

„Eram pe Twitter și am văzut un stream live. L-am urmărit câteva minute și mi-am dat seama că sunt multe lucruri cu care mă puteam raporta când l-am auzit pe Johnny Depp depunând mărturie în instanță”, a spus el pentru BBC.

“Pentru că au existat multe asemănări între cazul lui Johnny Depp și al meu. Am decis să postez videoclipurile procesului pe canalul meu de YouTube în speranța de a crea o comunitate de oameni care au fost și victime ale abuzurilor”, a spus el.

„Scopul meu a fost să scot la lumină oameni care au fost tăcuți”.

Și Yasmine Bedward, care a primit milioane de vizualizări pentru TikTok-urile ei, se simte, de asemenea, conectată personal cu acest caz.

„M-am identificat cu el [Depp]… anumiți oameni sunt văzuți într-un anumit fel și sunt automat găsiți vinovați sau pur și simplu oameni răi”, a spus ea.

“Ca femeie de culoare în America, am avut experiență cu asta… unii oameni sunt văzuți ca vinovați fără dovezi. Asta m-a adus la asta.”

Și mai există o problemă care a fost ridicată în mod repetat de femeile care au urmărit cazul. Amber Heard a fost ambasadorul unei mișcări. În urma #MeToo, ea a devenit purtătoare de cuvânt a Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, o organizație care reprezintă și victimele abuzului domestic.

Pentru Bedward, acest lucru este destul de problematic. „Este cineva care a devenit fața unei mișcări pentru care femeile au luptat de ani de zile, iar a avea pe cineva care nu este real este dăunător nu numai organizației, ci cred că femeilor în general”, a spus ea.

Prin urmare, a considera cazul doar ca știri despre celebrități înseamnă a rata numeroasele moduri în care oamenii se conectează cu cazul.

Dar dimensiunea acestei implicări și tonul provoacă și îngrijorare pentru unii oameni.

Deborah Vagins, șefa rețelei de violență domestică a Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, consideră că tratamentul lui Amber Heard va rezona larg – și nu într-un mod bun.

„Victimele urmăresc acest lucru și se gândesc la modul în care vor fi tratate dacă vor face un raport”, a spus el.

Această judecată publică în cazul defăimării va avea consecințe.

Dar există și un alt mod de a privi lucrurile.

Acesta este un caz în care toată lumea a avut același acces la conținutul procesului. Jurnalistul din sala de judecată vede același lucru ca și publicul de acasă. Terenul a fost nivelat. Acest acces a permis milioanelor de oameni să se implice și să discute cazul.

De asemenea, a abolit granițele jurnalismului tradițional, limbajul și convențiile stilistice ale acestuia.

Există roboți și conturi false pe internet, dar marea majoritate a traficului este reprezentat de oameni reali care doresc să participe la o conversație globală zgomotoasă despre dreptate, adevăr și conflict în relații.

Poate că totul s-a întâmplat într-un mod zgomotos și abrupt, dar cazul a mobilizat oameni care simt adesea că știrile sunt departe de subiectele care îi afectează cu adevărat.

Acest articol, de exemplu, va fi citit doar de o mică parte din numărul persoanelor care îi urmăresc pe Yasmine Bedward și Haider Ali.

Și doar pentru a ne aminti un număr menționat anterior aici: 18 miliarde de vizualizări TikTok.

Săptămâna pop prezintă actori secundar care au furat spectacolul în carnea de vită dintre Johnny Depp și Amber Heard

Add Comment