„Prițesa de aur”: primul luptător gay de MMA visează la evenimente mari | luptă

Niciodată în istoria MMA braziliană nu a existat un luptător activ care să recunoască că este homosexual. În ciuda faptului că homosexualitatea este tratată natural în rândul femeilor, cu dreptul de a avea nume mari precum Amanda Nunes și Jéssica Bate-Estaca ca reprezentanți ai comunității LGBT, la bărbați pare să existe o barieră, dar acest tabu începe să fie rupt direct. din Laranjal do Jari, un municipiu situat în sudul Amapá, cu puțin peste 50.000 de locuitori.

Acolo locuiește Washington Duarte Souza sau, dacă cititorul preferă, „Prițesa de Aur”, așa cum este cunoscut în academia sa și chiar de locuitorii orașului. Deschis gay, luptătorul de 29 de ani a primit raportul de la „Fantástico” săptămâna aceasta, a vorbit despre povestea vieții sale și i-a spus pentru prima dată mamei sale orientarea sexuală (vezi raportul video de mai jos).

Washingtonul se confruntă cu prejudecăți, fiind primul luptător de MMA deschis gay din Brazilia

Washington nu-și amintește când a fost descoperit că este homosexual. Potrivit lui, a fost întotdeauna ceva firesc de-a lungul vieții. La academia, condusă de antrenorul Ricardo Macaco și care îl numără printre sportivi pe fostul UFC Tiago Trator, Dourado (cum este numit și de cei mai apropiați lui) a fost întotdeauna tratat cu afecțiune de colegii săi și este văzut ca fiind un sportiv cu talent și potențial. pentru a ajunge la evenimentele mari. Dar asta nu l-a împiedicat să fie o victimă a prejudecăților în cadrul MMA.

– Prima parte a prejudecății pe care am avut-o în cadrul MMA a fost un tip dintr-un oraș vecin. I-a spus profesorului meu de jiu-jitsu că, dacă pierde în fața mea, va părăsi orașul. Am câștigat lupta din primul tur, l-am koat pe băiat și a părăsit orașul – a spus Washington, fiind ratificat de Macaco.

– A fost un episod, un luptător la acea vreme a spus că dacă pierde, va pleca. Deci lupta a fost închisă. A sosit ziua evenimentului, Dourado s-a dus acolo și a câștigat și tipul a fost atât de „biciuit” încât, pentru o vreme, a dispărut. Și astăzi nu mai locuiește în oraș.

Washington Duarte cu Tiago Trator și Ricardo Macaco — Foto: Raphael Marinho

Recordul său pe site-ul „Sherdog” (o platformă care înregistrează rezultate de la luptătorii profesioniști de MMA din întreaga lume) este de cinci victorii și două înfrângeri, cu trei rezultate pozitive, în ciuda faptului că luptătorul garantează că va avea peste 30 de lupte în carieră. Pentru Tiago Trator, Washingtonul este pregătit să înfrunte „primul 1 din Brazilia” la categoria sub 61 de kg. El și-a amintit și de un alt episod în care crede că prejudecățile l-au lovit pe prietenul și coechipierul său.

– L-am dus să lupte în Macapá, doar a dat spectacol, a câștigat cele trei runde. În rezultat, judecătorii au dat lupta adversarului său. Și toți cei care au fost prezenți la eveniment au văzut că a câștigat lupta și cred că a existat o anumită prejudecată din partea lui de a fi homosexual.

Pentru luptătoarea Jessica Bate-Estaca, care a luptat prima luptă din istoria UFC între doi sportivi homosexuali (când s-a confruntat cu Liz Carmouche), este machismul aliat homofobiei care face dificilă apariția sportivilor gay în MMA masculin, deoarece sportul este etichetat drept „lucru de bărbat”.

– În lumea MMA, nu am întâlnit niciodată (luptători homosexuali). De obicei vedem multe femei, acum e foarte greu să ai bărbați deschisi. S-ar putea să fie unii, dar cine și-a asumat, până astăzi nu m-am întâlnit. Cred că aceeași prejudecată pe care o există de a avea femei care luptă cu MMA în viziunea oamenilor despre „ah, nu este o profesie pentru femei”, ar fi, de asemenea, un lucru foarte sexist pentru un bărbat să recunoască că este gay și că este un luptător de MMA. Viziunea care este transmisă ca luptător de MMA este a tipului puternic, super drept, care lovește, cine luptă, asta este viziunea. Pentru femei este mai ușor, femeile s-au născut pline de tabuuri, prejudecăți profesionale, că o femeie trebuie să fie doar gospodină și mamă, așa că, pentru noi, asumarea este un motiv de putere. Pentru a arăta că sunt puternică, sunt hotărâtă în viața mea, sunt gay și nu am nicio problemă să-l expun lumii pentru că nu-mi pasă ce vor spune oamenii, pentru că toată viața mea am suferit prejudecăți – a analizat fostul campion la greutate – UFC straw.

În prezent, Washingtonul a avut șansa de a lupta doar la evenimentele din Amapá. Cu visul de a avea ocazia la evenimente mai mari, luptătorul crede că poziția sa poate încuraja alți luptători homosexuali să iasă public și vrea să folosească sportul pentru a ridica steagul împotriva homofobiei.

– Visul meu este să lupt în marile evenimente MMA și să am o oportunitate pe care nu am avut-o până acum. Cred în mine și am potențialul să o fac. Singurul (gay) care iese (în MMA) este să fiu eu. Știu că sunt mai mulți oameni, dar le este frică de prejudecăți, de ceea ce vor spune oamenii. Le este frică de reacția din multe părți ale academiei. (le rog) să apară și să le spună numele, să le bată în piept. Sunt aici, am venit și eu să fac parte, am venit să adaug și vreau să aibă acel curaj. Arată-le oamenilor că putem depăși ceea ce încearcă ei să ne limiteze.

Washington Dourado pozează la sala de sport în halatul pe care îl folosește pentru a intra în lupte — Foto: Raphael Marinho

Când raportul a ajuns la Laranjal do Jari, Washington a spus că nu i-a spus niciodată mamei sale, Maria de Fátima, despre orientarea sa sexuală și a acceptat ca acest moment să fie înregistrat.

– Nu am apucat să vorbesc cu ea. M-a auzit numit Mica Prințesă, Golden, dar ea nu a auzit niciodată de mine. Simt că e timpul să-i spun. Nu știu cum va reacționa mama, pentru că încă nu am ajuns cu ea să spun că sunt homosexual.

Nervos, Washington chiar s-a bâlbâit să vorbească, dar când a spus camerei, a văzut-o pe mama lui doar zâmbind și dezvăluind că știa asta încă din copilărie. Cei doi s-au îmbrățișat și, când Maria de Fátima l-a auzit pe fiul ei mulțumindu-i pentru înțelegere, ea a răspuns:

– Eu sunt cel care este recunoscător. Sunt recunoscător pentru tot ceea ce trăiești, că supraviețuiești, câștigi și Dumnezeu să-ți dea putere și să câștigi în tot ce este în viața ta.

– Am avut emotii. Întotdeauna am văzut prietenii mei respinși de membrii familiei. Astăzi este prima dată când îi spun asta. Eram nervos (râde) – a spus Dourado.

Maria de Fátima și Washington Dourado — Foto: André Gallindo

La fel ca Maria de Fátima, publicul de la luptele de la Washington tinde să-l susțină pe sportiv, care dă spectacol în intrările sale. Purtând mereu un halat colorat, intră în sunetul piesei „Cheguei”, a cântăreței Ludmilla, și spune că fanii sunt încântați.

– (Când intru în lupte) este o vibrație foarte mare pentru că oamenii țipă. Emoția este prea mare, oamenii mă cheamă, îmi strigă numele. „Du-te, micuță prințesă de aur!” Și chiar la intrare e cântecul Ludmillei: „Am ajuns, am ajuns, încurcandu-mă toată zorra…”.

Toate evenimentele UFC live și exclusiv în Combat!

Add Comment