Legea Rouanet X „CPI do Sertanejo”: cum funcționează stimulentul pentru cultură? | celebritati

Reproducere/Asamblare 01.06.2022

Law a devenit ținta controverselor dintre sertanejos și fanii lui Anitta

Legea Rouanet, cunoscută astăzi drept Legea de stimulare a culturii, a fost din nou controversată în ultimele zile. După discursul lui Zé Neto împotriva politicii culturale și a cântăreței Anitta, strângerea de fonduri pentru producția culturală a câștigat mai multe dezbateri pe rețelele de socializare.

Discursul controversat al lui Zé Neto a generat o anchetă a Ministerului Public cu privire la contractele pentru concerte la țară plătite din bani publici de la primăriile din toată Brazilia. Dar prin ce se deosebește acest tip de contract de Legea Rouanet? Cum funcționează încurajarea culturii?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, iG Gente i-a intervievat pe Inti Queiroz, producător cultural și consilier al Comisiei de cultură a Camerei Deputaților din São Paulo, Bonne, președintele Quebra Coco Records, și Silvia și Marklen Landa, parteneri la Arquiprom, care produc evenimente culturale în Sao Paulo.

Legea Rouanet nu captează bani publici

Spre deosebire de știrile false despre Lege, stimulentul se bazează pe deducerea fiscală. Inti explică că proiectele artiștilor, producătorilor și lucrătorilor culturali sunt analizate de guvern.

„Dacă vor fi aprobate, proiectele vor putea strânge fonduri de sponsorizare de la companii publice sau private, scăzând până la 4% din suma pe care firmele o datorează din impozitul pe venit, dar acest lucru este și mai rar, pentru că doar cei care plătesc foarte mult. impozitul ajunge să folosească mecanismul”, spune el.

Bonne comentează că Legea Rouanet face obiectul unei confuzii publice. “Multi sunt confuzi, cred ca banii vin direct de la guvern, dar nu asa functioneaza. Legea sustine cultura si proiectele aprobate sunt finantate de institutii private, care primesc anumite stimulente in schimb”, spune ea.

Artiștii trec prin birocrație pentru a obține stimulente

Cine propune proiecte pentru Legea Rouanet trece prin mai multe criterii, analizate de Secretariatul Special pentru Cultură (SECULT). “Firma care propune trebuie să înregistreze proiectul, cu detalii de conținut și foi de calcul, să aibă scrisori de acord de la entitățile implicate și autorizare de la persoanele implicate. Pe scurt, este un proces foarte detaliat și complex”, explică Silvia Landa.

Inti enumeră etapele procedurilor pentru a avea un proiect aprobat prin Legea Rouanet. „Mai întâi avem aplicația, care trece printr-o evaluare inițială și, dacă proiectul are succes și este de fapt o propunere culturală, primește un număr Pronac pentru a continua analiza. Ulterior, este supusă unei analize tehnice de către specialiști, care vor aviz și, dacă este cazul, solicitați mai multe informații și documente suplimentare până la aprobare”, detaliază și urmează:

„După ce au fost aprobați, inițiatorii caută sponsorizare de la companii. De îndată ce se face sponsorizarea, execuția proiectului începe efectiv conform planului de lucru prezentat și aprobat al acestuia. La finalul proiectului, promotorul trebuie să furnizeze detalii detaliate. conturi la secretarul de cultură, cu toate activitățile desfășurate, pe lângă prezentarea facturilor, fotografii și filmulețe care dovedesc că a îndeplinit obiectivul proiectului fără probleme și în mod legal”.

Legea Rouanet X Primaria Caches

Anitta, Zé Neto și Gusttavo Lima au fost implicați în controverse
Reproducere/Asamblare 31.05.2022

Anitta, Zé Neto și Gusttavo Lima au fost implicați în controverse

Gusttavo Lima a fost implicat în controversă după declarația lui Zé Neto. Ministerul Public investighează cel puțin trei prezentări ale „ambasadorului” plătite de primării. O taxă de 1,2 milioane R$ și alta de 800.000 R$ au surprins publicul. Ceea ce diferă Lei Rouanet și spectacolele artiștilor de la țară susținute de primării este lipsa de transparență. Potrivit Inti, contractarea se face prin legea licitatiei publice, care permite contractarea fara plafon de valori.

“Ceea ce se stie sunt sumele platite care trebuie incluse in Monitorele Oficiale. Dar nu se stie cum se cheltuiesc aceste sume pe angajatii acestor artisti, din moment ce au insotitori muzicieni, lighting designeri, costumisti”, analizeaza Inti.

Producătorul cultural explică că Legea Rouanet prevede și un plafon pentru producție. „Există o limită de 3 mii R$ de cachet [apresentação de artista solo], care în prezent este foarte puțin, pentru artist. De asemenea, legea obligă ofertantul să facă totul foarte transparent, cu documente justificative, iar în cazul acestor contracte directe nu se întâmplă la fel”, spune el.

Bonne comentează că ceea ce diferențiază legea privind cache-urile este utilizarea banilor publici. “În cazul concertelor, acești bani au fost cu adevărat publici. Este necesar să înțelegem legătura dintre primăriile acestor orașe și producătorii acestor artiști”, observă ea.

În ciuda defectelor, Legea Rouanet este importantă

Bolsonaro și Mário Frias au schimbat termenii legii Rouanet
Reproducere/Secom

Bolsonaro și Mário Frias au schimbat termenii legii Rouanet

Specialiștii sunt de acord că există defecte în Legea Rouanet, dar spun că aceasta rămâne importantă pentru creșterea culturii în Brazilia. „Pentru că este o lege care folosește mecanismul scutirii de taxe pentru companii, majoritatea sunt interesate să sponsorizeze proiecte culturale care să le poată oferi brandurilor multă vizibilitate. Acest lucru ajunge să excludă din sfera de aplicare a legii proiecte la fel de importante pentru dezvoltare socială și teritorială”, explică Inti.

Pentru Marklen Landa, Legea Rouanet a fost aproape distrusă de actualul guvern federal. „O mare parte din roadele eforturilor au fost subminate de o politică de reduceri profunde a stimulentelor și bugetului, vădit anticulturală, care a presupus abandonarea principalelor spații culturale din țară în fața impunerii de bariere în dialogul agenților culturali cu societatea civilă și mediul de afaceri”, spune el.

Silvia spune că, în ciuda slăbirii Legii, cultura are nevoie de încurajare. „Reluarea forței culturii și economiei creative din țară depinde fundamental de stimulentele fiscale și de sprijinul din partea sectorului privat. Avem o piață foarte timidă de companii care pariază deja și cred în cultură. Provocarea este extinderea spectrului. “, subliniază ea. .

Potrivit Inti, cei 30 de ani ai Legii Rouanet au ajutat la realizarea a mii de proiecte culturale în toată Brazilia. „Prin lege a fost structurat sectorul, au fost create multe companii, au fost create multe cursuri tehnice și universitare de cultură, iar milioanele investite au contribuit la generarea mai multor resurse pentru economia braziliană, plasând sectorul cultural ca al cincilea principal contributor. la PIB-ul brazilian”, analizează el.

Producătorul cultural mai înțelege că legea a lăsat loc altor legi care să încurajeze cultura la nivel de stat și municipal. „După Rouanet, multe alte legi de stimulare culturală, precum și anunțuri culturale, au apărut în toată țara în ultimii ani, susținând cele mai diverse proiecte, dezvoltând cultura braziliană și, de asemenea, sprijinind teritorii și comunitățile”.

Dar în viitor artiștii vor avea provocări. „Există o singură certitudine: indiferent de configurația politică care va fi concepută pentru Brazilia în 2023, agenții culturali vor trebui să reconstruiască punți cu piața și să recupereze câștigurile care s-au pierdut în mijlocul vidului și a pagubelor moștenite de recente. politică federală”, spune Marklen.

.

Add Comment