Istorie, puteri și totul despre noul monstru din serie

Avertisment: Alertă spoiler!

Lucruri ciudate 4 in sfarsit a ajuns in catalog Netflixși a adus o nouă amenințare pentru a face viața lui Eleven un iad (Millie Bobby Brown) și grupul tău de prieteni. După ce a fost vânat de Demogorgon și s-a confruntat cu Mind Flayer, orașul Hawkins se află acum în punctul de mirare al celor fără milă. vecna.

O creatură capabilă să se infiltreze în traumele și coșmarurile locuitorilor orașului mic, monstrul are o istorie zbuciumată care implică Eleven, Laboratorul lui Hawkins și un criminal în serie a orașului care a devenit cunoscut pentru uciderea propriei familii în anii ’50.

Am adunat mai jos tot ce știm despre noul răufăcător al lui Lucruri ciudate!

Cine este Vecna ​​și cum a apărut?

Originea lui Vecna ​​este direct legată de Eleven

O creatură puternică a Stropului în jos, Vecna ​​este o ființă umanoidă, cu o față și un corp complet putrezite. Mâinile lui au gheare uriașe și, de asemenea, are tentacule uriașe care se răspândesc prin dimensiunea nenorocită.

Originea ei este direct legată de Eleven, deoarece sezonul 4 dezvăluie că Vecna ​​a fost unul dintre angajații Hawkins Lab pe nume Henry Creel. Copil fiind în anii 1950, s-a mutat împreună cu părinții săi într-o casă mare din Hawkins, unde și-a descoperit puterile.

Testând limitele noilor sale abilități, și-a exprimat tot dezgustul față de familia sa, provocând halucinații care i-au făcut să se confrunte cu ororile și traumele din trecut. Când mama lui a descoperit că presupusa bântuire a casei nu era altceva decât fiul ei, băiatul a ucis-o împreună cu sora lui. Fără puterea de a finaliza măcelul familiei sale, a leșinat, iar tatăl său Victor Creel (Robert Englund) a fost tras la răspundere pentru infracțiuni.

Henry Creel și-a descoperit puterile în Hawkins, dar nu a fost până când a devenit puternic chiar și când a devenit primul experiment al lui Martin Brenner.

Henry, între timp, a petrecut o săptămână în comă și a fost oficial presupus mort. Acest lucru a servit doar pentru a acoperi faptul că băiatul a devenit cobaiul proiectului. MKUltra la Laboratorul Hawkins, circa 1959. În mâinile nemilosului Dr. Martin Brenner (Matei Modine), Henry Creel și-a pierdut numele și a devenit cunoscut doar după numărul său de experiment: unu.

Când s-a dovedit prea puternic pentru superiorii săi, a fost supus unui tratament pentru a-și inhiba puterile. Ca o modalitate de a-l ține în lesă, One a început să acționeze ca îngrijitor la Laboratorul lui Hawkins, ajutându-i pe ceilalți subiecți de testare din proiect – și hrănind ura lui Eleven pentru a o conduce până la punctul de necontrolat.

Finalul serialului arată că creația lui Vecna ​​a avut loc atunci când Eleven a fost manipulată de angajată, ajutându-l să înlăture dispozitivul care îi inhiba puterile. Când se dezvăluie că este Unul, fata își dă seama de greșeala pe care a făcut-o și se luptă cu puternicul „frate”. Fata urmează indrumările date de el pentru a-l învinge și își folosește toate abilitățile pentru a deschide portalul cu susul în jos și pentru a-l alunga în cealaltă dimensiune.

Care sunt puterile lui Vecna?

Atacul halucinant al lui Vecna ​​își pune victimele într-o stare de transă.

Ca fost subiect al Laboratorului Hawkins, Vecna ​​este practic o versiune mai puternică a lui Eleven. Este un maestru al telekinezei, capabil să tragă, să împingă sau să manipuleze obiecte, oameni și structuri de la distanță – chiar și fără să fie nevoie să facă gesturi cu mâinile, așa cum face fata.

De la o vârstă fragedă, el a reușit, de asemenea, să pătrundă în mintea altor oameni pentru a le citi cele mai întunecate secrete. În mintea victimelor sale, el provoacă halucinații care le fac să vadă viziuni care intra în conflict cu lumea reală și, de asemenea, să retrăiască momente traumatice.

Vecna ​​se prezintă victimelor ei în cadrul halucinațiilor lor. În lumea reală, ei mor de o moarte grotească.

Vecna ​​este un ucigaș tăcut și reușește să omoare oameni din interiorul acestor halucinații. Străpunzându-i cu ghearele în lumea viselor (dimensiunea numită peisaj mental), trupurile victimelor din lumea reală sunt în întregime răsucite în moduri bizare, urmate de explozia ochilor.

Monstrul are chiar mai multe tentacule care pot fi folosite pentru a imobiliza, străpunge și captura victimele sale. Răspândit pe tot cuprinsul Susului în jos, el reușește să afle despre intrușii din realitatea sa. El pare să consume energia de la victimele sale moarte, în coconuri, într-o secțiune specială a Peisajului pe dos, cunoscută sub numele de Mindscape.

Cine îl joacă pe Vecna ​​în Stranger Things 4?

Jamie Campbell Bower joacă versiunea pentru adulți a lui Henry Creel/Um

Cele două versiuni principale ale lui Vecna ​​– atât monstrul, cât și Um, lucrătorul de laborator – sunt jucate de Jamie Campbell Bower. Actorul englez are deja reputația de a interpreta răufăcătorii în lucrări precum Saga Amurgîn care trăiește vampirul Caius și fiare fantasticeunde joacă rolul tânărului Grindelwald.

Oricât de mult nu apare în generice – pentru a nu livra surpriza înainte de vreme – tot actorul este cel care joacă versiunea monstruoasă. Potrivit lui însuși într-un interviu cu varietate90% din look-ul lui Vecna ​​a fost realizat cu efecte practice, într-un proces care a durat șapte ore și jumătate impresionante.

Da, este însuși Jamie Campbell Bower în ținuta lui Vecna ​​- care a fost făcută în scopuri practice și a durat mult să se aplice pe corpul ei.

Ziua lui Jamie Campbell Bower a început la 3 dimineața și a alergat timp de 10-12 ore consecutiv. Pregătindu-se să joace rolul răufăcătorului, el avea nevoie de 30 de minute după ce și-a terminat machiajul să stea singur într-o cameră întunecată.

Din curiozitate, tânărul Henry Creel este un băiat pe nume Rafael Luce. Tânărul american (care, în mod hilar, este comparat cu Chico Buarque internetul) poate fi văzut și în pilotul de Lokijucând un băiat francez care îl ajută pe Mobius (Owen Wilson).

Care au fost inspirațiile pentru Vecna?

Freddy Krueger, antagonistul filmului A Nightmare on Elm Street, este cea mai mare inspirație din spatele lui Vecna

al patrulea sezon al Lucruri ciudate este vădit inspirat de Timpul coșmarului, un clasic al anilor 80 în care maniacul Freddy Krueger chinuiește visele unui grup de tineri. Asemenea unui asasin de film legendar, Vecna ​​este capabil să creeze halucinații foarte personale în care se dezvăluie victimei și le ucide în acest coșmar.

Mai mult, atât el, cât și Freddy Krueger sunt foști oameni care au devenit monștri supranaturali după ce le-au ars trupurile până la pământ. Inspirația este recunoscută chiar și în cadrul seriei în sine, cu mențiuni directe ale Timp de coșmar precum și prezența actorului Robert Englund, cunoscut pentru imortalizarea lui Krueger pe marele ecran. În serial, joacă rolul lui Victor Creel, tatăl băiatului care avea să devină Vecna, așa că este ceva simbolic în alegerea actorului.

Pinhead, cenobitul maniacal din Hellraiser, a fost și o altă influență pentru Vecna.

Mai mult, Jamie Campbell Bower a declarat că Frații Duffercreatorii serialului i-au oferit două filme din care să se inspire: Cele două fețe ale unei crime (1996) și Hellraiser – Hell Reborn (1987). Prima este o dramă în sala de judecată în care ucigașul pretinde că are două personalități diferite. Al doilea este filmul care a consacrat Pinhead, un maniac de groază care este o creatură sadică dintr-o altă dimensiune. Este posibil să vezi atât influențe în Vecna, cât și în Um.

Producția Stranger Things a vrut un răufăcător precum Regele Nopții, așa că a angajat echipa care a făcut ca monstrul Game of Thrones să arate

În termeni practici, producția a declarat că și-ar dori ca Vecna ​​să fie Regele nopții al seriei, făcând aluzie la ticălosul lui Urzeala tronurilor. Chiar așa a fost aceeași echipă de la BGFX care a creat aspectul monstrului din HBO a fost recrutat pentru a crea antagonistul serialului Netflix.

Cum este Vecna ​​de la Dungeons & Dragons?

Este posibil să vezi o miniatură a lui Vecna ​​din Dungeons & Dragons în timpul campaniei lui Eddie Munson la Club Hellfire

Numele Vecna ​​nu este creația lui Lucruri ciudate. Ca și în cazul Demogorgonului și al Mind Flayer, antagoniștii sunt numiți după personaje din RPG-ul de masă. Dungeons & Dragons.

Există o Vecna ​​în lumea lui D&Dși la fel de bine explicat de către nostru Mike Sant’Anna în videoclipul de mai jos, el este unul dintre cei mai puternici inamici din RPG. Un vrăjitor puternic care a devenit rege, iar mai târziu a devenit o zeitate macabră prin practicarea magiei necromantice.

Este chiar posibil să vezi Vecna ​​originală fiind folosită de o campanie stăpânită de Eddie Munson (Joseph Quinn) la Club Hellfire, numit „Cultul Vecnei”. Dar cu excepția numelui și definiției cuiva care devine și mai puternic după moarte, răufăcătorul din serie nu are legături majore cu antagonistul RPG-ului de masă.

Cu șapte episoade, volumul 1 din Lucruri ciudate 4 Acum este disponibil în catalogul Netflix. Volumul 2, care va avea două capitole suplimentare, sosește în 1 iulie.

Ce credeai despre Vecna ​​ca un răufăcător în Lucruri ciudate? Lăsați-l în comentarii de mai jos și profitați de ocazie pentru a-l verifica:

Add Comment