Înțelegeți „IPC-ul sertanejo” cu Gusttavo Lima generat de „tororó” lui Anitta

Cântărețul Zé Neto, din duo-ul cu Cristiano, cu greu și-a putut imagina că, atunci când critica un tatuaj pe anusul Anittei în urmă cu câteva săptămâni, va ajunge să aducă în atenția publicului milioanele de reale plătite de primăriile din toată Brazilia pentru spectacolele de country. cântăreți.

Niciodată nu a fost atât de evident cum contribuabilul care plătește onorariile milionarului lui Gusttavo Lima, de exemplu, un artist bolsonarist care vinde spectacole la târgurile agricole din orașele din interior apără pe Dumnezeu, patria, familia și libertatea între un cântec și altul.

Când a batjocorit-o pe Anitta, Zé Neto a declarat că nu depinde de Legea Rouanet și că onorariile lui „oamenii plătesc”. Discuția care a urmat sentinței sale, rostită la un concert din Mato Grosso, arată că sertanejos, în general susținători ai președintelui Jair Bolsonaro, folosesc resursele publice pentru a-și impulsiona cariera, deși se laudă că nu folosesc Legea stimulentelor. cultura.

Acest lucru dezmintă teza conform căreia doar artiștii de stânga folosesc banii guvernamentali, una dintre principalele agende ale acerului război cultural din anii guvernării lui Bolsonaro. Imputerniciți de discursul anti-Rouanet al președintelui, bolsonariștii îi acuză pe cântăreți precum Daniela Mercury și Caetano Veloso că „sug țâțele guvernului” sau că „jefuiesc cuferele publice”.

Sertanejos nu sunt singurii angajați de primării. Virada Cultural de São Paulo, de exemplu, a plătit R$ 200 mii folosind fonduri de la cea mai mare municipalitate din țară lui Ludmilla, care a cerut publicului să facă „L” și a părăsit scena cu ecranul alternând între roșu și alb, la fel ca cele ale Partidului Muncitorilor, PT, în dovada că artiștii din diverse poziții pe spectrul politic primesc bani publici.

Cu toate acestea, sertanejos sunt cei care, spre deosebire de cântăreții din alte genuri, călătoresc prin Brazilia de la nord la sud și merg în orașele mici din interior pentru a cânta la festivalurile de agrobusiness. Mulți chiar profită de vizite pentru a înregistra CD-uri și DVD-uri pline de referințe la orașe, finanțate de primării.

Care este, deci, diferența dintre un spectacol plătit de administrația municipală și unul finanțat de Rouanet? În timp ce într-un caz primăria este cea care merge la artist și îl angajează fără licitație, în celălalt este artistul care caută Statul și trebuie să facă față unui proces de mai multe etape până la obținerea finanțării.

Un proces este, de asemenea, mai obscur decât celălalt. Este aproape imposibil de realizat un sondaj cu toate onorariile plătite de primării unui artist dat, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu Rouanet, care menține o singură bază de date cu toate proiectele finanțate. Pentru a găsi contractele administrațiilor cu sertanejos, este necesar să scanați site-ul fiecărei prefecturi printre sute de documente. Prin urmare, este mai ușor să ascundeți această sumă.

Valorile și negocierile sunt, de asemenea, foarte diferite. Taxa Rouanet pentru un artist nu poate depăși 3.000 BRL, care anterior era de 45.000 BRL, dar a fost redusă în timpul guvernului Bolsonaro. Nu există limită prin primărie. Cachetele lui Gusttavo Lima, de exemplu, au variații de până la 50%. Dacă într-un orășel din Roraima percepe 800 mii R$, în altul, în Minas Gerais, valoarea se ridică la 1,2 milioane R$.

În plus, prin Rouanet, artistul trebuie să propună guvernului o idee și să detalieze toate cheltuielile necesare, precum transportul și închirierea echipamentului, cu trei bugete pentru fiecare articol. Propunerea devine apoi un proiect, care este transmis unui evaluator responsabil cu evaluarea dacă valorile sunt în conformitate cu piața.

Nici după binecuvântarea finală a guvernului, artistul nu primește suma. El este autorizat doar să urmărească companiile care își pot finanța întreprinderea, care apoi trebuie să fie detaliată și supusă unei responsabilități riguroase, ceea ce nu are loc prin intermediul primăriilor.

Această discuție a declanșat o criză fără precedent pentru sertanejos, care i-a determinat pe detractorii de pe rețelele de socializare să-și instituie propriul „#CPIDoSertanejo” și, lăsând glumele deoparte, au pus Ministerul Public pe urmele primăriilor din Minas Gerais, Roraima și Rio de Janeiro. Entitatea vrea să afle de la primăria din São Luiz, un oraș cu 7.000 de locuitori care are al doilea cel mai mic PIB din Roraima, ce profit vor avea locuitorii cu un spectacol de Gusttavo Lima care a costat 800 mii R$.

Deputatul se întreabă și de unde provin banii din cache. Este o întrebare crucială, care într-un alt orășel aflat la mii de kilometri distanță – Conceição do Mato Dentro, în Minas Gerais, la 163 de kilometri de Belo Horizonte – a dus la anularea unui concert care ar costa guvernul orașului 1,2 milioane R$. Asta pentru că banii proveniseră dintr-un buget care putea fi alocat doar pentru educație, mediu și infrastructură.

Aceleași întrebări sunt adresate municipalității din Magé, la 100 de kilometri de capitala Rio de Janeiro, care i-a plătit cântărețului 1 milion R$, o sumă de zece ori mai mare decât ceea ce trebuie să investească acel guvern municipal în activități artistice și culturale de-a lungul întregii țări. an.

Gusttavo Lima, care a fost al doilea cel mai ascultat artist pe Spotify anul trecut, a devenit pivotul controversei pentru că a avut cel mai mare onorariu dintre sertanejos din țară. Alți muzicieni foarte populari sunt plătiți mult mai puțin. Duo-ul Zé Neto & Cristiano, de exemplu, are între 180.000 R$ și 550.000 R$, în timp ce Bruno & Marrone joacă pentru 500.000 R$, pentru a cita două exemple.

Lima neagă faptele rele. Prin biroul său de presă, acesta a declarat că „nu este de acord cu ilegalitățile” și că nu este rolul lui să „inspecteze conturile publice”. Municipalitățile din Conceição de Mato Dentro, São Luiz și Magé au negat, de asemenea, faptele greșite și au spus că răspund solicitărilor din partea Ministerului Public și cooperează cu investigațiile.

Cântăreața a apelat și la Instagram pentru a se plânge de urmărire. Într-un live de luni, el a plâns și și-a cerut fanilor să se roage pentru el. “Este foarte trist să fii un ticălos, tratat ca și cum ai fi un criminal. Aici este o ființă umană, un familist. Nimeni aici nu este un criminal”, a spus el.

Marți aceasta, fostul secretar special pentru Cultură, Mario Frias, a declarat că Lima „este victima unei lașii uriașe din partea mass-media pentru că și-a vândut emisiunea și a câștigat bani cinstit”. El a mai spus că cântărețul din Minas Gerais este „un băiat care vine de jos și cu sudoarea propriei fețe atinge succesul și realizarea viselor sale”, insinuând că alți artiști depind de Stat pentru asta. Bolsonaro, la rândul său, a ieșit în apărarea „celor mai umili sertanejos”.

Anitta, care a început fără să vrea controversa, a rămas tăcută zile întregi, până când s-a exprimat cu un singur tweet. „Și am crezut că tocmai îmi fac un tatuaj în tororó”. (Pedro Martins și João Perassolo/Folhapress)

Add Comment