Elisabeta a II-a sosește pentru celebrarea jubileului de platină la Londra; vezi fotografii si videoclipuri | Lume

Regina Elisabeta a II-a a sosit joi dimineață (2) pentru deschiderea oficială a Jubileului de platină. Mii de oameni sunt adunați în împrejurimile Palatului Buckingham pentru a urma festivitatea, care sărbătorește cei 70 de ani de domnie a monarhului și va avea, până duminică, peste 200 de mii de evenimente planificate, milioane de participanți și un miliard de telespectatori.

Regina Elisabeta a II-a apare pe balconul Palatului Buckingham în timpul sărbătorilor Jubileului de Platină

Elisabeta a II-a sosește pentru deschiderea oficială a Jubileului de platină, 2 iunie 2022. — Foto: Associated Press

Aproape 1.500 de militari din Garda Regală, cu trupele lor muzicale și caii, au deschis cele patru zile de sărbători cu tradiționala „Paradă standard”. Însoțită de vărul ei, Ducele de Kent, colonelul Gărzii Scoțiene, regina a salutat trupele de pe balcon.

Aproximativ 70 de avioane din flota britanică, inclusiv replici din cel de-al doilea război mondial, au survolat Londra..

Parada militară în timpul sărbătoririi jubileului de platină a reginei — Foto: Richard Pohle/Pool via REUTERS

„Sper că următoarele câteva zile vor fi o oportunitate de a reflecta la tot ceea ce s-a realizat în ultimii 70 de ani, în timp ce privim viitorul cu încredere și entuziasm”, a spus regina în vârstă de 96 de ani într-un mesaj difuzat înainte. a festivităţilor.

Ducesa Camila și Kate și copiii cuplului Kate și William defilează la deschiderea festivităților Jubileului de platină, 2 iunie 2022. — Foto: Chris Jackson/Pool via REUTERS

La sărbătoare au sosit și alți membri ai familiei regale, inclusiv soțiile lui Charles și William, Camilla și Catherine, în vârstă de 74, respectiv 40 de ani. Însoțiți de copiii cuplului William și Kate, aceștia au defilat în trăsuri de-a lungul celebrului bulevard The Mall până la Palatul Buckingham.

Elisabeta a II-a zâmbește în timpul ceremoniei de deschidere a Jubileului de platină, 2 iunie 2022 — Foto: Associated Press

Sărbătoarea, care vine după mai multe scandaluri în familia regală și înrăutățirea stării de sănătate a reginei, își propune și să încerce să îmbunătățească imaginea monarhiei în rândul britanicilor.

Organizată în urmă cu 250 de ani pentru a sărbători ziua oficială de naștere a monarhului britanic, parada militară își are originea în pregătirile antice pentru război, când toate steagurile armatei erau afișate pentru ca soldații să le recunoască în timpul luptelor.

Anulat în 2020 și 2021 din cauza pandemiei, în acest an spectacolul coincide cu începerea Jubileului de platină.

Cetățenii britanici se bucură de Jubileul de platină al Reginei Elisabeta a II-a, 2 iunie 2022. — Foto: Henry Nicholls/REUTERS

Steagurile britanice omniprezente erau oferite de vânzătorii ambulanți și apăreau pe pungi, baloane și articole de îmbrăcăminte.

Cei 70 de ani de domnie ai Elisabetei au fost celebrați în alte părți ale lumii. Papa Francisc a felicitat-o ​​și i-a urat ei, familiei și poporului ei „unitate, prosperitate și pace”.

Sali de tun și avioane

Până de curând, Elisabeta a II-a saluta trupele călare.

Parada militară în timpul sărbătoririi jubileului de platină a reginei — Foto: Paul Ellis/Pool via REUTERS

Însă anul acesta, confruntat cu problemele de mobilitate, va fi înlocuită de moștenitorul ei, Prințul Charles, care la vârsta de 73 de ani își ia treptat roluri într-o tranziție progresivă care stârnește îndoieli, din cauza popularității sale mai reduse într-un moment în care monarhia este criticat, în special în fostele colonii, pentru trecutul sclavagist al imperiului britanic.

În piața de pe Horse Guards Parade de lângă Downing Street, Charles va inspecta trupele în numele Reginei, însoțit de fiul său William, în vârstă de 39 de ani, și de sora sa Anne, de 71 de ani.

Evenimentul se va încheia cu aproape 70 de avioane ale Forțelor Aeriene, inclusiv patrula acrobatică Red Arrows, zburând deasupra palatului și o a doua apariție a Reginei, alături de membri cheie ai familiei regale – inclusiv cei trei copii mici ai lui William și Catherine -, pentru a saluta mulțime.

Salve de tun vor fi auzite la Londra și în Marea Britanie în onoarea monarhului care a urcat pe tron ​​în 1952, la vârsta de doar 25 de ani și a doborât toate recordurile pentru longevitatea unui suveran britanic.

Pentru a evita controversele și tensiunile la un eveniment care are ca scop îmbunătățirea imaginii monarhiei, prințul Andrew, 62 de ani, al treilea copil al reginei și scos din viața publică sub acuzația de agresiune sexuală asupra unui minor în Statele Unite, nu va apărea pe balconul palatului.

Nici Prințul Harry, în vârstă de 37 de ani, și soția sa, fosta actriță americană Meghan Markle, care se află la Londra pentru această întâlnire importantă, nu vor participa. Cuplul a provocat un cutremur în monarhie când, în 2020, au decis să se mute și să locuiască în California, de unde au criticat familia regală.

Până târziu după-amiaza, peste 3.000 de faruri vor fi aprinse în Marea Britanie, inclusiv Palatul Buckingham și Castelul Windsor, la 40 km de Londra, unde locuiește Regina.

Sărbătorile vor continua până duminică cu o altă paradă, o Liturghie de Ziua Recunoștinței, curse de cai, un spectacol de muzică pop și zeci de mii de picnicuri și mese în aer liber.

Add Comment