Cum poate Arthur Aguiar să investească și să înmulțească premiul de 1,5 milioane R$?

După luni de izolare și o adevărată răsturnare în viață, marea întrebare care trebuie să fie în jurul șefului actorului Arthur Aguiar este doar una: ce să facă cu jackpot-ul de 1,5 milioane R$ pe care l-a primit când a câștigat cea de-a 22-a din Big Brother Brazilia. ?

Odată cu plecarea casei și șocul realității, planificatorul financiar CFP Fernanda Melo spune că primul pas pe care trebuie să-l facă Arthur este achitarea datoriilor, dacă are. Motivul: ratele dobânzilor percepute la împrumuturi sau la împrumuturile cu carduri de credit sunt adesea mai mari decât pot oferi investițiile, susține ea.

Al doilea pas, spune planificatorul, presupune crearea unui fel de legătură: formarea unei rezerve de urgență care să acopere costul vieții pe care persoana îl are astăzi; și să încheiați o asigurare de viață, sau un plan privat de pensii pentru a completa venitul familiei, în cazul în care i se întâmplă ceva participantului.

Citeste si:
Cât de mult impozit pe venit trebuie să plătească câștigătorul BBB?

„Este necesar să ne gândim la planificarea succesiunii și să avem o bună parte din alocarea în investiții cu lichiditate mai mare pentru a profita de oportunitățile care pot apărea, cum ar fi achiziționarea de întreprinderi, de exemplu”, spune el.

Întrucât câștigătorul trebuie să primească o serie de invitații, Fernanda îl sfătuiește pe Arthur să-și construiască un portofoliu cu lichiditate în termeni diferiți, de la zilnic până la aproximativ trei ani. Scopul, spune ea, este ca el să aibă o șansă de a ieși pentru a profita de oportunități bune, fie pe bursă, pe imobiliare sau cu venit fix.

După ce te-ai asigurat că ai facturile și planificarea succesiunii la zi, este timpul să investești în tine. Patrícia Palomo, consilier la Planor, susține că oamenii merg după cursuri de formare, precum prezentator, cântăreț etc., pentru a-și îmbunătăți talentele.

„Adesea, ne gândim doar la investiții în active financiare, când ar trebui să ne gândim la câștigător ca la un activ. El este la apogeul expoziției și va începe să aibă alte oportunități de a genera venituri cu propria lucrare”, observă Patrícia.

Un ochi pe inflație, altul pe venit

După acești pași, este timpul să începeți să construiți un portofoliu de investiții. Sugestia lui Patrícia, de la Planor, este ca câștigătorul să se concentreze asupra activelor care îndeplinesc bine două funcții: generarea de venit pasiv sau câștig de capital, astfel încât activele să se înmulțească.

În ceea ce privește venitul pasiv, preferința este pentru activele care oferă o anumită protecție împotriva creșterii prețurilor care afectează o mare parte a lumii. Potrivit planificatorului, problemele geopolitice care implică războiul din Ucraina și blocadele din China indică faptul că dinamica inflaționistă ar trebui să persistă o perioadă de timp.

În acest caz, expertul de la Planor subliniază că cea mai bună armură este în documentele cu remunerație legată de inflație, precum: obligațiuni guvernamentale de la Trezoreria Directă (Treasury IPCA+) sau obligațiuni private, în special obligațiuni stimulate, Certificate de creanțe imobiliare ( CRI) sau a Agribusiness (CRA).

Alegerea pentru aceste documente de credit private, explică alocatorul, este pentru că au scutire de taxe, spre deosebire de alte opțiuni precum Certificatele de Depozit Bancar (CDB).

Citeste mai mult:
5 cele mai profitabile CDB-uri pe termen lung, cu rate de până la 120% din CDI

Chiar și așa, este nevoie de atenție: cele trei nu sunt acoperite de Fondul de Garantare a Creditelor (FGC), care returnează până la 250 mii R$ per investitor (CPF) și pe instituție financiară, până la plafonul de 1 milion R$ reînnoit după patru ani. , în caz de probleme cu Banca Centrală.

Pentru a construi un portofoliu, Patrícia recomandă alocarea lui către diferite titluri (publice și private), care au un cupon. Adică: obligațiuni care oferă o parte din plata dobânzii înainte de scadență. Astăzi, cele mai comune opțiuni sunt hârtiile cu cupoane semianuale.

„Astfel, avem un flux previzibil, cu active care sunt ajustate pentru inflație și au venituri pasive, fără a ne asuma mult mai mult risc de credit, dacă emitenții sunt de prim rang”, spune Patrícia.

La alegere, consilierul Planor preferă termene mai scurte. În cazul Tesouro Direto, în prezent opțiunea cu cea mai mică scadență cu un cupon semestrial este Treasury IPCA+2032. Dacă ai un profil mai conservator, sfatul expertului este că Arthur alocă 80% din capital venitului fix, iar restul venitului variabil.

Ușurința fondurilor

Deși investiția directă în obligațiuni este o opțiune, există cei care preferă să aloce creditului privat prin intermediul fondurilor. Justificarea constă în ușurința investiției, având în spate un management profesionist și o garanție mai mare că investitorul va avea lichiditate, în cazul în care va trebui să părăsească aplicația, spune Rodrigo Marcatti, CEO Veedha Investimentos.

Executivul explică că randamentul poate fi adesea mai mic decât în ​​cazul în care investitorul ar investi direct în hârtii. Avantajul, însă, este că concentrarea riscului este redusă, întrucât managerul tinde să aloce o cantitate mai mare de hârtii, spune Marcatti. În acest caz, o opțiune interesantă este în fondurile de obligațiuni stimulate (care nu percep impozit pe venit pentru persoanele fizice).

Citeste mai mult:
Fonduri de investiții: un ghid complet pentru a învăța să investiți

„Nu trebuie să studiezi sau să înveți să înțelegi mai bine riscul fiecărui emitent de valori mobiliare. Când vă uitați la asta, căutați un fond cu o istorie rezonabilă în ultimii cinci ani și cu capitaluri proprii de peste 100 de milioane R$ pentru ca riscurile să fie diluate”, subliniază Marcatti.

O altă variantă pentru cei care doresc să cadă mai des bani în cont este să investească în fonduri imobiliare. Patrícia, de la Planor, spune că fondurile cunoscute sub denumirea de „hârtie”, adică cele care investesc în titluri precum CRI, de exemplu, pot fi interesante în mijlocul unui scenariu inflaționist mai persistent.

Motivul, explică alocatorul, este că ei investesc în titluri care urmează anumiți indici de inflație, precum Indicele Prețurilor de Consum (IPCA) sau Indicele General al Prețurilor – Piață (IGP-M).

Citeste mai mult:
Fonduri imobiliare: cât să investești pentru a primi primul salariu în dividende

Fondurile imobiliare care investesc în mall-uri cu o față mai premium pot fi, de asemenea, active bune pentru scenariul actual, potrivit Patrícia. „Inflația este foarte crudă pentru cei care au un buget foarte angajat. Când publicul țintă are disponibilitate de venit, inflația cântărește mai puțin și există un surplus pentru consum discreționar”, spune ea.

Marcatti, de la Veedha, este de acord și observă că fondurile cu mall-uri precum Cidade Jardim, de exemplu, în portofoliu, sunt produse în care întreprinderea are o bună rezervă de piață și poate fi mai rezistentă în acest scenariu.

Pe lângă centrele comerciale, printre recomandări se numără și segmentul de plăci corporate. Marcatti spune că cotele acestor tipuri de fonduri imobiliare nu s-au mutat și că nu există un stoc uriaș de clădiri comerciale, mai ales în regiuni precum Faria Lima, în São Paulo.

„Există o mulțime de oportunități și o clădire ieftină, iar costul de înlocuire este de două ori mai mare. Fondurile slab corporative se pot dubla valoarea pe termen mediu”, spune CEO-ul Veedha.

Acela 1%…

Odată cu avansul lui Selic, la începutul acestei luni, Maria Fernanda Violatti, analist la XP și Thiago Otuki, economist la Clube FII, de la Liga FIIa selectat patru fonduri imobiliare capabile să mențină rata lunară de rentabilitate cu dividende peste 1% în lunile următoare.

Acestea sunt: ​​Urca Prime Renda (URPR11), Valora Hedge Fund (VGHF11), Kinea Price Indices (KNIP11) și HSI Financial Assets (HSAF11).

Pentru studiu, Maria Fernanda și Otuki au analizat portofoliul de fonduri, riscul și P/VPA (preț peste valoarea contabilă) a portofoliilor pentru a face indicațiile.

ochii pe câștiguri

În timp ce o parte a capitalului ar trebui să se concentreze pe furnizarea de venituri pasive, cealaltă ar trebui să acorde prioritate câștigului de capital. Printre activele care pot ajuta în acest tip de strategie se numără și investiția în acțiuni.

Patrícia, de la Planor, spune că lucrările legate de sectorul energiei și mărfurilor de aici în Brazilia ar trebui să prezinte rezultate bune din cauza dinamicii mai inflaționiste din lume în acest moment.

În ceea ce privește alocarea internațională, sectoarele legate de viitor, precum tehnologia, atrag atenția companiei de alocare. „Piața de valori din SUA a suferit o corecție majoră acum. Am văzut lucrări de la companii foarte bune suferind. Există o fereastră interesantă de oportunitate acum”, spune ea.

Marcatti, de la Veedha, îi recomandă și câștigătorului să internaționalizeze investițiile, dar preferă ca acest lucru să se facă printr-un fond internațional sau printr-un Certificat de Operațiuni Structurate (COE).

Subiecte precum metaversul, jocurile și tranziția energetică (cu subteme legate de producția de mașini electrice, cipuri, baterii și uraniu) au atras mai multă atenție din partea CEO-ului.

La selectie spune ca momentul pare mai bun pentru fondurile internationale cu expunere valutara, adica cele care investesc in strainatate si sunt expuse la variatii ale dolarului fata de real sau alta moneda.

Citeste mai mult:
ETF-urile Metaverse se răspândesc pe piață și ajung la B3

Fondurile multimarket au si ele spatiu in portofoliu, insa alocarea nu poate depasi 20% din portofoliu, in opinia lui Marcatti. „Suntem într-o incertitudine și volatilitate atât de mare încât nu există o tendință pe termen lung. Acum, este important să avem mai puțin multimarket”, conchide el.

Add Comment