Care au fost așteptările la goluri ale echipelor din runda a 8-a a Brasileirão? Înțelegeți metodologia și verificați-o | spion statistic

Indicatorul de așteptare a golurilor (xG) ajută la istoria meciurilor mai bine decât alte statistici de lovitură, deoarece se înțelege că două lovituri nu oferă întotdeauna același pericol adversarului, cum ar fi unul din mijlocul terenului și un penalty. Prin urmare, fiecare finisaj primește o valoare diferită, în funcție de caracteristicile sale, dar în principal ținând cont de distanța și unghiul fiecăruia dintre ele (vezi metodologia la finalul textului).

Goiás a terminat de 14 ori meciul și a produs suficient pentru a marca 0,9 goluri (apropiat de realitate, au marcat unul). Au fost opt ​​șuturi din interiorul suprafeței de pedeapsă și șase din afara careului, cu un evidențiere negativ pentru șutul din spate al lui Fellipe Bastos, care a produs o așteptare mai mică de 1% dintr-un gol. Din cele peste 84.500 de lovituri înregistrate de Espião Statístico de la ediția din 2013, doar 40 de lovituri au avut loc din terenul de apărare: niciunul nu s-a transformat în poartă.

Bragantino a terminat de 13 ori: unul din interiorul zonei mici (golul lui Artur), patru din interiorul zonei mari și încă opt din afara zonei. Luând în considerare doar distanța de lovire, a Un șut din interiorul suprafeței de pedeapsă are 35,5% șanse de a fi transformat în gol (5.079 de lovituri din interiorul suprafeței mici și 1.804 au lovit plasa). Probabilitatea unui șut din interiorul suprafeței de pedeapsă este de 11,4% (38.995 de lovituri din interiorul suprafeței de pedeapsă și 4.479 au lovit plasa).

São Paulo a terminat de 12 ori meciul (șase din interiorul suprafeței de pedeapsă și șase din exterior), a produs suficient pentru a marca aproape un gol (0,98 xG), a fost eficient și a marcat două. Totuși, a fost ineficient în apărare: a suferit șase supuneri de la Ceará în joc (una din interiorul zonei mici, trei din interiorul zonei mari și două din exterior), ceea ce a generat o așteptare de gol de 1,12 xG și a ajuns să ia două. . În mod similar, același lucru este valabil și pentru Ceará.

Diferența este că din cele șase trimiteri ale lui Ceará în meci, trei au fost față în față cu Jandrei: două s-au transformat în gol și una portarul a făcut o salvare bună.

Fiecare echipă a terminat de 13 ori în joc. Fortaleza a terminat cinci din interiorul suprafeței de pedeapsă, doi din semilună, patru din afara zonei frontale și doi din distanță și/sau unghi mai mare, producând o așteptare de 1,01 xG și marcând 1 gol. Juventude a marcat șapte din interiorul suprafeței de pedeapsă și cinci din exterior, producând o așteptare ceva mai mică (0,67 xG) în mare parte datorită unghiului acestor lovituri din interiorul suprafeței de pedeapsă, dar au marcat și un gol.

Așteptarea golului (xG) a lui Santos a fost înaintea așteptărilor lui Palmeiras în cea mai mare parte a jocului (după cum se arată în liniile graficului de mai jos), dar apoi a venit penalty-ul în favoarea lui Verdão, irosit de Raphael Veiga. O penalty este tipul de lovitură cel mai probabil să fie transformat în gol: 76,4% din timp. Din cele 984 de penaltyuri luate și încasate de Espião Statístico de la ediția din 2013 a Brasileirão, 752 s-au transformat în gol.

Coritiba (2.40) 1-0 (1.67) Botafogo

Așteptările echipelor privind golurile (xG) sugerează că am fi putut vedea mai multe goluri în joc. Coritiba a produs suficient pentru a marca 2,40 goluri și a marcat doar unul (practic 1,0 xG provine din trei lovituri consecutive în minutul 17 al reprizei secunde). Botafogo a produs suficient pentru a marca 1,67 goluri și nu a marcat niciunul. Cea mai bună ocazie a lui Glorioso a fost cu Erison din interiorul suprafeței mici în minutul 18 al primei reprize, când a fost blocat de Matheus Alexandre.

Fluminense a produs o așteptare de gol (xG) mai mare decât a lui Flamengo (1,76 xG față de 1,28 xG), dar s-a oprit de cele mai multe ori în Hugo. Nu întotdeauna echipa care produce mai multe și mai bune oportunități în joc iese cu victoria.

Au fost 16 lovituri de la Gripa (unul din interiorul zonei mici, șapte din interiorul zonei mari și opt din exterior) împotriva șapte lovituri de la Fla (patru din interiorul zonei mari, două din semilună și încă unul de la distanță mare) .

Interesant de remarcat că până la golul lui América-MG, Corinthians abia a produs ocazii (vezi linia neagră din graficul de mai jos). Au fost doar șapte șuturi în meciul lui Timão și cel mai mare pericol a fost golul lui Mosquito: din interiorul suprafeței mici fără portar. Coelho, in schimb, a terminat de 12 ori (jumatate din interiorul suprafetei si alta din afara) si dupa golul marcat de Aloísio practic nu a mai produs (vezi linia gri in graficul de mai jos dupa gol).

Au fost nouă șuturi de la Cuiabá și cele mai multe au fost din afara suprafeței (șase contra trei din interiorul suprafeței), așa că a produs o așteptare mică de gol: a terminat scurt și de la distanță mare (0,56 xG). Athletico-PR s-a înscris de 20 de ori: două din interiorul zonei mici, șapte din interiorul zonei mari și încă 11 din exterior.

În timp ce Atlético-MG a produs suficient pentru a marca 2,36 goluri (și de fapt a marcat două), Avaí a produs o așteptare de 0,36 xG și a reușit totuși să înscrie. Au fost 26 de lovituri ale lui Galo în meci (jumătate din interiorul suprafeței și cealaltă jumătate din exterior), cinci dintre ele când Kevin era deja în poartă după ce Douglas Friedrich a fost eliminat. Avaí a terminat doar de patru ori (două din interiorul zonei și două din exterior).

În ciuda egalității, echipa vizitatoare s-a apropiat cel mai mult de victorie, ceea ce a produs suficient pentru a marca aproape două goluri (1,90 xG), dar a marcat o singură dată. Dragon a terminat de două ori mai multe decât Internacional: trei din interiorul zonei mici (unul iese la poartă), șase din interiorul zonei mari și alți nouă din exterior.

Internacional a marcat de nouă ori (patru din interiorul careului și cinci din exterior). Interesant de remarcat că Inter practic nu a produs în repriza secundă (linia neagră pe graficul de mai jos din minutul 45): doar două trimiteri au avut loc în etapa finală.

Simulând de 10.000 de ori fiecare lovitură a meciului, Internacional ar pleca cu cele trei puncte în 22% din timp, egalitatea ar avea loc în 22% din timp, iar victoria lui Atlético-GO ar avea loc în 56% din timp. Cu aceasta, este posibil să se calculeze așteptarea de puncte (xP): pentru Inter, ar fi 0,88 xP (3 puncte x 22% + 1 punct x 22%), în timp ce realitatea a fost punctul de egalitate.

Aceste probabilități se regăsesc în dreapta fiecărui grafic și, în final, putem vedea care sunt echipele cele mai și mai puțin eficiente din punct de vedere al punctelor, golurilor marcate și golurilor primite în tabelul de mai jos. Merită să ne amintim că fotbalul este sportul în care succesul este rar (în acest caz, golul) și asta înseamnă că scorul final al unui joc nu este întotdeauna în concordanță cu performanța echipelor pe teren.

În timp ce Atlético-MG și Palmeiras sunt echipele care au câștigat cele mai multe puncte așteptate, Corinthians este cea mai eficientă echipă din punct de vedere al punctelor (a câștigat cu 6,1 puncte mai mult decât sugerează așteptarea loviturilor efectuate și suferite în fiecare meci).

Galo și Verdão sunt, de asemenea, echipele care au generat cele mai multe așteptări de goluri în atac, în timp ce Timão este și cea mai eficientă echipă din față (au marcat cu 3,2 goluri mai multe decât sugerează calitatea finisajului lor).

Fortaleza este cea care a suferit cele mai puține șuturi de calitate (mă așteptam să fie primite șase goluri, dar a primit deja zece), în timp ce Palmeiras și Cuiabá sunt cele mai eficiente echipe în apărare (au primit mai puține goluri decât calitatea loviturilor primite). sugerează).

Puteți găsi grafică și analize ale altor jocuri pe Stat Spion Twitter

Indicatorul „Obiective așteptate” sau „Așteptările de goluri” (xG) este o măsură consolidată în analiza datelor, care are ca referință peste 84 de mii de lovituri înregistrate de Espião Statístico în peste 3,3 mii de jocuri Brasileirões de la ediția din 2013. Distanța si unghiul loviturii in raport cu poarta, se iau in considerare partea corpului folosita pentru a o completa, daca lovitura a fost executata prima data sau a fost fixata, daca lovitura a fost facuta cu piciorul bun sau rau al jucatorului. precum și originea șutului (fie dintr-o centrare, fault direct, furt etc.). Valoarea de piață a echipelor în fiecare sezon este, de asemenea, luată în considerare pe baza datelor de pe site-ul web Transfermarkt (cum ar fi proxy calitatea echipei), timpul de joc și diferența de scor la momentul fiecărei lovituri.

De exemplu, din fiecare sută de lovituri făcute de semilună, doar șapte s-au transformat în poartă. Deci, luând în considerare doar distanța loviturii, o lovitură cu jumătate de lună are o așteptare de gol (xG) de aproximativ 0,07. Fiecare poziție de pe teren are o așteptare diferită ca un șut să se transforme în poartă, care crește dacă este un contraatac pentru că sunt mai puțini adversari pentru a evita finalizarea jocului. Fiecare lovitură a fiecărei echipe primește o valoare și este adăugată pe tot parcursul meciului pentru a ajunge la xG total al unei echipe în fiecare joc.

* Bruno Imaizumi este economist partener în echipa Espião Statístico, care este formată din: Felipe Tavares, Guilherme Maniaudet, Guilherme Marçal, João Guerra, Leandro Silva, Mateus Pinheiro, Roberto Maleson și Valmir Storti.

Add Comment