Artiști care sunt împotriva lui Rouanet, dar care au primit deja de la primării

Lumea vedetelor a fost împărțită în ultimele zile după ce o ceartă între cântăreața Anitta și compatriotul Zé Neto, din duo-ul cu Cristiano, a pus din nou Legea Rouanet pe ordinea de zi. Totul a început când a tachinat în timpul unui spectacol artiștii care ar depinde de fonduri publice pentru a cânta. „Plătirea noastră este oamenii”, a spus el.

Zé Neto nu este singurul în asta. Sérgio Reis, Latino și Netinho critică stimulentul pentru cultură. În comun, toți au făcut deja bani din spectacole plătite de primării, adesea din orașe mici. Cache-ul, prin urmare, provine din fonduri publice.

Și este o diferență importantă între concertele făcute cu fonduri de la primării sau cu fonduri din Legea Rouanet: plafonul de cheltuieli și controlul.

La concertele plătite de primărie se alege artistul, se negociază un preț și se face un contract fără licitare sau prețuri cu mai mulți furnizori, întrucât există un singur furnizor posibil, care este însuși cântărețul. Pe lângă valoarea spectacolului, guvernul orașului plătește de obicei toate costurile artistului, cum ar fi transportul, hotelul și dressingul. Nu există limită de cache.

Neexistând un control specific, pe lângă răspunderea generală a municipalității, doar Curtea de Conturi, Legislativul Municipal sau MP (Ministerul Public) pot pune în discuție cheltuielile aferente acestor prezentări.

În concertele plătite prin Legea Rouanet, prețul fiecărei spectacole este de până la 3.000 R$. Înainte, era de 45 mii R$. Când există o orchestră, limita este de 3.500 R$ per muzician. Dirijorul primește 15 mii R$.

Legea Rouanet acordă stimulente fiscale persoanelor fizice și companiilor private care sponsorizează produse sau servicii în domeniul culturii. Pentru aceasta, artistul trebuie să trimită un proiect la Secretariatul Special pentru Cultură, să detalieze cheltuielile și să trimită trei oferte de la diferiți furnizori. Responsabilitatea poate fi accesată pe portalul dedicat. Mai jos sunt câteva exemple despre cât de mult poate câștiga fiecare în evenimente publice:

Zé Neto

Zé Neto

Imagine: Dezvăluire

Zé Neto, care s-a lăudat că nu depinde de Legea Rouanet, a făcut criticile în timpul unui concert al duo-ului plătit de municipalitatea Sorriso, un oraș din Mato Grosso la 400 de kilometri de Cuiabá. Suma totală a memoriei cache a fost de 400 mii R$.

“Suntem artiști care nu depind de Lei Rouanet. Taxa noastră este plătită de oameni. Nu trebuie să ne facem un tatuaj pe toba pentru a arăta dacă suntem buni sau răi. Venim doar aici și cântăm, și toată Brazilia cântă cu noi”, a spus sertanejo.

Cu toate acestea, jurnalistul Demétrio Vecchioli a enumerat alte spectacole ale duo-ului care au fost plătite de primăriitoate cu valori cuprinse între 550 mii R$ și 180 mii R$, conform documentelor municipale.

Sergio Reis

Sérgio Reis - Reproducere/Instagram/@serjaooficial - Reproducere/Instagram/@serjaooficial

Sergio Reis

Imagine: Reproducere/Instagram/@serjaooficial

Într-un interviu acordat ziarului Folha de S.Paulo, Sérgio Reis a afirmat că taxa plătită de primării „sunt bani pentru public, nu bani publici”.

Reis a făcut această declarație în încercarea de a diferenția acest tip de plată de bani prin Legea Rouanet, care este criticată de susținătorii lui Bolsonaro.

De-a lungul carierei, a folosit de mai multe ori bani de la primării, dar spune că refuză să ia bani din stimulentul cultural. Pe lângă concertele din orașele mici, Sérgio Reis a primit deja 126 mii R$ de la guvernul Paraná pentru participarea la campanii publicitare în 2021 și alte 398,2 mii R$ din surse publice de către Sest (Serviciul de Transport Social) și Senat. (Serviciul Național de Învățare în Transport), în schimbul publicării inițiativelor entităților pe rețelele de socializare.

latin

Latino - Daniel Pinheiro / Publicitate - Daniel Pinheiro / Publicitate

latin

Imagine: Daniel Pinheiro / Publicitate

Latino, care a primit și o taxă publică cel puțin o dată, a profitat de controversa lui Zé Neto pentru a vorbi de rău pe Anitta.

„În timp ce câțiva roboți muncesc pentru a sprijini marketingul „t***” internațional, tata de aici face spectacole de 30 de ani. Detaliu, fără să câștige un ban din mentorat din partea opoziției.”

În timp ce câțiva roboți lucrează pentru a susține mktg-ul internațional „toba”, tata de aici face spectacole de 30 de ani. Detaliu, fără a câștiga un ban din mentorat din partea opoziției. #Bolsonaro2022

— LATINO (@Latinooficial) 14 mai 2022

În 2014, Latino a câștigat 120.000 BRL pentru participarea la un spectacol de 35 de minute la evenimentul „Arena Agosto Show”, promovat de primăria Lagoa Santa (MG).

In contact cu stropiconsilierul juridic al cântăreței a declarat: “Latino nu a folosit niciodată Legea Rouanet în proiectele sale. De-a lungul carierei a fost angajat să susțină spectacole la primărie, la fel ca nenumărații artiști”.

nepotul mic

Netinho - Ricardo Matsukawa/UOL - Ricardo Matsukawa/UOL

Cântărețul Netinho

Imagine: Ricardo Matsukawa/UOL

În 2019, cântărețul Netinho a folosit rețelele de socializare pentru a comenta controversa care a implicat-o pe Daniela Mercury după lansarea piesei „Proibido o Carnaval”, în parteneriat cu Caetano Veloso, și a declarat că nu a folosit niciodată Legea Rouanet.

Potrivit anchetei ziarului O Globo, Netinho a fost un alt cântăreț care a primit bani publici într-o emisiune. În februarie 2020, a câștigat 125.000 R$ pentru o prezentare de o oră și patruzeci de minute din partea primăriei din Corumbá (MS).

Și Gustavo Lima?

Gusttavo - Reproducere / Instagram @gusttavolima - Reproducere / Instagram @gusttavolima

Gusttavo Lima

Imagine: Redare / Instagram @gusttavolima

Un alt nume care a atras atenția în această poveste este cel al sertanejo Gusttavo Lima, pentru că este unul dintre cele mai mari cache din mijloc. El nu a declarat public că este împotriva Legii Rouanet, dar este un susținător puternic al discursului lui Bolsonaro, care a luat întotdeauna o poziție împotriva vechiului mod în care artiștii erau beneficiați de stimulent.

Odată cu repercusiunea cașetelor, s-au început să se vorbească multe despre utilizarea fondurilor publice de la primării cu spectacole ale cântăreților de țară, până când, pe 25 mai, MPRR (Ministerul Public al Statului Roraima) a deschis o anchetă privind angajarea. de Gusttavo Lima în orașul São Luiz (RR), cu o taxă stabilită la 800 mii R$.

Populația municipiului este estimată la 8.232 de persoane, conform IBGE (Institutul Brazilian de Geografie și Statistică). Împărțind taxa convenită la numărul de locuitori din São Luiz, fiecare cetățean ar plăti în jur de 97 R$ pentru spectacol.

Artistul a fost angajat pentru a participa la a 24-a Vaquejada și la cel de-al 13-lea Târg de Agribusiness din São Luiz, programate pentru decembrie. Parchetul a solicitat informații cu privire la angajarea spectacolcum au fost strânse fondurile și dacă va exista o revenire la municipalitate.

In contact cu stropiechipa juridică a cântărețului a transmis o notă în care afirmă că valoarea onorariului acestuia este „stabilită după criterii interne, pe baza scenariului național, precum: logistică (transport aerian, transport rutier etc.), tip de eveniment (concert privat sau public), precum și costurile și cheltuielile de funcționare ale companiei pentru realizarea spectacolului artistic, printre alți factori.”

Gusttavo Lima a avut un spectacol contractat în valoare de 1,2 milioane R$ de către primăria Conceição do Mato Dentro (MG), la aproximativ 164 km de capitala Belo Horizonte. Contractul, semnat pe 11 aprilie, se înscrie în programul unei festivități din oraș și a devenit ținta unei cereri de anchetă la MPMG (Ministerul Public din Minas Gerais).

La câteva zile după publicitatea sumei plătite pentru spectacol, primăria municipiului a anulat prezentarea și a explicat că motivul ar fi încercarea de „război politic și partizan care nu are nicio legătură cu municipalitatea și nici cu tradiționala sărbătoare” a Jubileul Bunului Domn Isus din Matosinhos.

Prezentarea Limei în orașul Magé (RJ) este un alt exemplu al valorilor implicate în spectacole. Cântăreața ar trebui să primească 1 milion de lei pentru o performanță la sărbătorirea a 457 de ani de existență a orașului Baixada Fluminense.

Valoarea onorariului sertanejo este de zece ori mai mare decât întreaga investiție programată de primărie în activități artistice și culturale pentru anul 2022.

Cum funcționează Legea Rouanet?

Finanțarea se face prin scutire de taxe. Adică este o reorganizare fiscală, care s-ar plăti în cassa publică, dar este direcționată către producții artistice.

Pentru persoanele fizice, limita de deducere este de 6% din Impozitul pe venit de plătit; pentru persoane juridice, 4%.

Fiecare proiect cultural, al oricărui artist, producător sau agent cultural brazilian, poate beneficia de Legea Rouanet și poate solicita strângerea de fonduri pentru scutirea de taxe. Companiile aleg proiectele în care doresc să investească, nu guvernul.

Este la latitudinea guvernului să aprobe din punct de vedere tehnic propunerile pentru atragerea de sponsorizări, fără a exercita nicio judecată de valoare cu privire la proiect sau susținătorii acestuia. Evaluează doar dacă propunerea îndeplinește cerințele tehnice.

Add Comment