A murit cronicarul și poetul Miró da Muribeca, în vârstă de 61 de ani

Poetul și cronicarul din Pernambuco João Flávio Cordeiro da Silva, mai cunoscut ca Miró da Muribeca, a murit duminica aceasta (31), la vârsta de 61 de ani. Informația a fost făcută publică pe profilul oficial al artistei de pe rețelele de socializare. Nu există știri despre cauza morții.


„Le comunicăm tuturor prietenilor, fanilor și adepților, că poetul nostru Miró da Muribeca a fost fermecat în această dimineață de duminică. În curând, vom oferi mai multe informații despre ceremonia de rămas bun. declarația pe rețelele de socializare.

 


Înmormântarea artistului este programată să aibă loc luni (1) la ora 11, la cimitirul Santo Amaro, în zona centrală a orașului Recife.

În luna mai a acestui an, Miró a fost internat într-un spital public din Recife, din cauza unor probleme de sănătate. La acea vreme, sănătatea lui era stabilă, în ciuda faptului că era debilitată.

În conversație cu Folha de Pernambuco, în octombrie anul trecut, Miró da Muribeca a fost încântat să revină în rutina unui scriitor și „artmaker”. „Sunt atât de fericit să vorbesc despre renașterea mea, să privesc pe cineva în ochi, să vorbesc”, a lăudat el.

La vremea respectivă, Miró a venit la redacție însoțit de un îngrijitor trimis de clinica de reabilitare a alcoolismului unde era internat. De acolo, a povestit despre rutina lui și, printre alte sarcini, a fost poezia care l-a însoțit în toiul lecturilor pe care le făcea despre Drummond în toiul scrisului pe care îl făcea despre versurile sale.


„Acolo scriu și citesc în fiecare zi, Drummond și Ignácio de Loyola Brandão”, a spus el că, proiectând viitorul, a strigat despre cartea „O Céu é no 6 Andar” (Claranan) și dorința lui pentru coperta unei biografii asta ar veni, in lansarea Cepe. „Mă gândesc la o coperta cu poza mea în colț și titlul „Sunt încă aici”.

A cantari:

Primăria Recife:

„Străzile, colțurile și nopțile din Recife își pierd multă poezie și sens în această duminică. Secretarul pentru Cultură și Fundação de Cultura Cidade do Recife plâng de moartea poetului Miró da Muribeca și de tăcerea jalnică a tuturor celor spuse.

Un poet puternic, a cărui operă este pavată în viața cotidiană urbană, Miró s-a născut João Flávio Cordeiro da Silva, în august 1960, dar l-a câștigat pe Muribeca ca poreclă pe terenurile de fotbal din copilărie, într-o aluzie la asul de atunci Mirobaldo, din Santa Cruz.

Chiar mai priceput cu cuvintele decât cu mingea, a devenit poet. Între lirism și periferie, le-a ales pe amândouă. El a subminat rima și a inventat o estetică poetică populară, urbană, periferică, neagră și socială, care l-a dus pe Miró chiar și în afara Braziliei.


Onorat de Primăria Recife la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului A Letra ea Voz, în 2018, Miró se încântă acum în versuri și proză, părăsind orașul, fiecare colț și fiecare pod, străbătut încă de poezia în care și-a înscris-o pentru totdeauna. geografie. pe care o poartă fiecare în piept”.

Cepe:

„Companhia Editora de Pernambuco (Cepe) regretă moartea marelui poet și cronicar din Pernambuco João Flávio Cordeiro da Silva, mai cunoscut sub numele de Miró da Muribeca (06/08/1962 până la 31/07/2022). Miró a murit la vârsta de din 61. Recunoscând marea operă a poetului, editura publică din Pernambuco a lansat două dintre cele mai recente lucrări ale sale, Atchim pentru copii! (2019) și Miró până acum (2016). Acesta din urmă este un succes editorial în catalog. da Cepe, cu mai multe retipăriri.

Președintele Cepe, jurnalistul Ricardo Leitão, a declarat că este o mare onoare să publice cărțile lui Miró. „Înregistrarea poeziei sale puternice de natură socială a fost un angajament al editorului. Opera ei a fost o contribuție importantă la poezia braziliană”, spune președintele Cepe.

Editorul Cepe, jurnalistul Diogo Guedes, care regretă și moartea poetului, spune că „Miró, ca puțini alții, a adus poezia în propriul trup și în propria sa voce. Dovada forței poeziei sale este felul în care reverberează pe pagini, ecrane, videoclipuri, live – o experiență mereu de neuitat”, spune Diogo, adăugând că editura are două publicații ale lui Miró în proces de producție: o biografie și o lucrare asamblată cu poezii inedite.

Artist de stradă, Miró a fost unul dintre cei mai importanți poeți brazilieni de astăzi, potrivit scriitorului Wellington de Melo, fost editor al revistei Cepe. „Un tip care a construit o lucrare respectabilă de-a lungul anilor”, rezumă Wellington. Din 1984, Miró a trăit exclusiv din poezia sa. „Este o pierdere foarte mare, dar știm că, până la urmă, rămâne munca. Și datorită muncii unor editori precum Cepe, această lucrare poate fi perpetuată și va continua să ajungă la noi audiențe, deoarece Miró a fost un poet care a reușit întotdeauna să se conecteze cu noi audiențe. Și asta este foarte important.”

Vezi și tu

rasism

Giovanna Ewbank despre rasismul suferit de copiii din Portugalia: „Să trecem peste rasiști”

Maria Fernanda, mare actriță a teatrului brazilian, a murit

doliu

Maria Fernanda, mare actriță a teatrului brazilian, a murit

Add Comment