3 храни, които имате вкъщи, но не трябва, защото са вредни за здравето – 31.07.2022 г.

Много често, когато говорим с хора за храна, диети, контрол на храната, чуваме фрази като: „Но аз обичам тази храна, няма да спра да ям само за да отслабна“ или „Уау, аз не не знам, че беше лошо за мен” и дори “Купих тази храна, мислейки, че ще ми помогне, но след това само ми вреди”.

Това са ситуации на вътрешен конфликт, в които откриваме, че някои храни, които харесваме толкова много, които ядем от детството или просто купуваме, за да отпразнуваме специални моменти, подпомагат появата на множество заболявания или, най-малкото, възпрепятстват резултата. което се търси във фитнеса. .

Ще бъде много просто, ако от трите храни, които ми идват наум, кажа: сол, захар и алкохол. Но не. Тези три елемента вече имат в своя печат риск от злоупотреба.

Не е уместно да кажете, че не сте знаели, че твърде много готварска сол е вредно за вас, или че не сте смятали, че консумацията на трапезна захар е свързана с диабета, или че ежедневната бира не повишава инсулиновата ви резистентност. Небрежност? Да, защото днес всички медии и информационни средства, телевизия, интернет, вестници, списания, дори брошури, папки и банери във всяко кътче на света потвърждават това. Така че, ако получите тази информация, вие вече знаете какво е вредно за вашето здраве и продължавате да го правите, вие пренебрегвате собственото си здраве и това на другите, които засягате, като деца, съпрузи и т.н.

Но скритите храни, които ще спомена, са тези, които остават незабелязани дори от тези, които са на диета или имат някаква предшестваща патология, тъй като те са маскирани продукти, храни, които може дори да изглеждат добре, но са врагове на вашето здраве:

Лек/диетичен/ниско съдържание на натрий подправен бульон на прах

Всички идват с този модел. Дори в светли цветове, зелено и с удобна опаковка, което ви кара да вярвате, че всички зеленчуци, бобови растения, боб и кафяв ориз, които приготвяте, независимо дали са във вашата диета или не, ще имат по-добър вкус и ще можете да следвате това, което лекарят казва. и диетолог поиска: яжте по-здравословно.

Тези готови бульони, които купувате на пакети или таблетки и които осигуряват „специален“ подправен вкус, дори и да се продават под мотото ниско съдържание на натрий, без захар, без сол и т.н., са чисто химически подправки с добавки към добавят вкус и съдържат малтодекстрин и захар в състава си.

Малтодекстринът е захар с друго име и за диабетиците е опасно да консумират храни с това вещество на малки порции през целия ден и по различно време, без да знаят, че ядат захар. В допълнение към захарите, тези храни съдържат консерванти, оцветители и овкусители, които придават тази „добра миризма на храна“.

Тези готови подправки, използвани веднъж месечно, така да се каже, няма да са проблем, нали? Големият момент е, че много семейства го използват всеки ден, във всяко приготвяне на боб, ориз, дори когато има търсене на кафяв ориз, те също го използват в меса, супи и всяка гореща храна, която е в техните обяди и вечери. Тоест потреблението е високо и често.

Те са маскирани елементи, които са свързани с възпаление, алергии, глюкозна декомпенсация и кръвно налягане. И помнете: това е същият вид подправка, която е в торбичката на вашите инстантни юфка!

Пуешки гърди (в групата: шунка, болоня, наденица, салам, резен салам, салам, колбас)

Вградените меса, обърнете внимание, колбасите, а не суровите меса, също са храни, богати на същите подправки, споменати по-горе, но по-лоши, тъй като съдържат и високо съдържание на нитрити и нитрати. Тези вещества са потенциално канцерогенни и се натрупват в тялото ни, като се превръщат в други компоненти, които причиняват възпаление, алергии и повтарящи се инфекции, поради високата експозиция на възпалителни агенти, които оставят имунната ни система отслабена.

Те също имат лице на добри момчета и затова поставям пуешки гърди като основно име на групата, защото се маскира като постно месо, но има високо съдържание на наситени мазнини, нитрити, нитрати, оцветители и много химически добавки. . Освен това съдържанието на малтодекстрин и нишесте също присъства много, което служи за придаване на обем на продукта, в допълнение към вкуса, консистенцията и емулсията.

Маргарин

Добре, с времето маргаринът претърпя трансформация. Омега 3 беше добавена към рецептата и се опита да прикрие продукта да изглежда по-здравословен. Но самият продукт не убеждава.

Маргаринът е резултат от силно индустриализиран процес, което го прави ултра преработена храна. Това е смес от растителни масла, които преминават през процеса на хидрогениране, с добавяне на хидрогенирани течности, което води до втвърдяване и стабилизиране на мазнините. По принцип това, което получавате от този процес, е чиста хидрогенирана мазнина плюс наситена мазнина, а хидрогенираната мазнина е това, което познаваме като трансмазнини.

Трансмазнините нямат безопасна дневна граница на консумация, безопасността при консумация при деца не е установена и вече е известно в литературата, че трансмазнините са една от основните причини за метаболитни промени, свързани с метаболитни и хормонални нарушения , по-голям риск от рак, сърдечно-съдови заболявания, дислипидемия, инфаркт и други състояния. Високата му консумация е пряко свързана с хроничните незаразни заболявания и, да, фактът, че го консумирате ежедневно, може да компрометира всички останали ваши навици, дори и да сте здрави – клетките и тялото ви все още ще получават непрекъсната доза трансмазнини . ежедневно.

Консумацията му наистина трябва да се избягва. И, разбира се, в допълнение към това знаем, че като цяло консумацията на маргарин е придружена от хляб, колбаси като тези, споменати в горната тема, а също така е продукт с добавен натрий, освен консерванти и оцветители, често синтетичен оцветител, така че може да наподобява тона, вкуса и аромата на масло.

Следете за намалена консумация на тези продукти. Ако имате някои (или някои) у дома, винаги избирайте по-здравословни, по-малко индустриализирани опции и изчистете рутината си, добавяйки повече фибри, повече плодове, повече зеленчуци, за да сте сигурни, че вкусовите ви рецептори свикват с вкуса на храна като трябва да бъде, в чисти рецепти, без добавки, които маскират вкуса на храната в natura.

Add Comment