Стартъпите за домашни любимци са насочени към здравни планове с месечни такси до 300 R$ – Link

Не е ново, върху което се фокусират стартъпите домашни любимци (наричани още pettechs) спечелиха пространство сред инвеститорите и клиентите – те са компании, които предлагат всичко от онлайн пазаруване до персонализирани артикули. Но една важна част липсваше от портфолиото на тези компании: здравни планове. Това е нещо, което започна да се променя по време на пандемията, когато устойчивостта на категорията на фона на кризата направи сегмента новият любим любимец на стартиращите компании в сектора.

Идеята за „пълно обслужване“ е почти естествена. Тези, които свикнаха да купуват храна, играчки и да резервират баня и да се грижат по интернет, започнаха да очакват същите удобства по отношение на здравето на малките животни.

Александър Бергер и Ана Луиза Селеме, от Petwell, залагат на здравноосигурителния сектор за домашни любимци

Едно от стартиращите компании, които изследват този път е Petwell. Родена през 2021 г., базираната в Куритиба компания предлага здравни планове, в които преподавателят избира процента на възстановяване на разходите, който иска да получи за процедура – общият размер на възстановените разходи на година може да бъде R$5,000, R$10,000 или R$15,000. С месечни такси между R$80 и R$250, компанията, основана от Александър Бергер и Ана Луиза Селеме, залага на свободата на избор за клиентите, за да улесни консултациите и изпитите.

„Разбрахме, че с хуманизацията, която се случва на пазара на домашни любимци, е необходимо да се даде достъп до здраве и да се успокоят учителите“, обяснява Бергер в интервю за Estadão.

Друго име в този развъдник е Моят клуб за домашни любимци. Компанията, подразделение на SVC Group, управлявана от Ото Маркес, предлага възстановяване на разходите въз основа на използваните услуги – но за разлика от Petwell, таксите за процедура са фиксирани. Клиентът плаща фиксирана цена на месец и има квоти за медицински грижи. Така, ако консултацията струва 250 BRL и цената за процедурата е 200 BRL, преподавателят има разход от BRL 50 — останалото се покрива от плана.

„Това е изключително привързан пазар. В пандемията имаше увеличение на броя на осиновяванията, облигациите се сближиха много. Домашният любимец днес е фактор за психичното здраве”, казва Маркес, президент на Meu Pet Clube, пред Estadão.

И двата модела Petwell и Meu Pet Club имат за цел да преодолеят пропастта между ветеринарни лекари и домашни любимци, без да се нуждаят от акредитирана мрежа. Предимството, според компаниите, е потенциалният фактор за успех на бизнеса: всеки офис може да отговори на търсенето.

„Разбрахме, че има много силна връзка между учителя и ветеринаря. Акредитираната мрежа често е ограничаващ фактор за това. Работейки с модела за реимбурсиране, преподавателят може да продължи да води своя домашен любимец там, където винаги го е взимал”, подчертава Бергер.

фина светлина

Изправени пред растежа на сектора, имената, които вече са консолидирани на пазара за домашни любимци, също надушиха пътя на здравните планове. PetLove, например, има партньорство с Porto Seguro, за да предложи планове за домашни любимци, Porto.Pet.

След закупуването на No.Faro стартъпът също започна да предлага свои собствени услуги, по-подобни на традиционните планове, обяснява Фабиано Лима, президент на здравната област на компанията. Има три вида покритие, които варират според нуждите (болница, изпити или терапии), а месечните такси започват от R$80 и могат да достигнат до R$300.

„Търсенето на ветеринарни грижи нарасна по време на пандемията и това също доведе до здравни планове. През първото тримесечие нараснахме с 42%”, казва Лима.

В допълнение към компаниите, които са създадени специално за обслужване на животните, по-традиционните сектори също започват да надушват сегмента. Последният случай беше присъединяването на Banco Itaú към абонаментните здравни услуги за домашни любимци.

В плановете на банката покритието предлага достъп до ветеринарни болници, ваксини и консултации – основният план, при 15 R$ на месец, ви дава право на 24-часова поддръжка по телефона и две спешни консултации годишно. За да добавите други услуги, е необходимо да сглобите „комбото“, като добавите специалностите. В допълнение към процедурата за кастрация, например, към абонамента се добавят 10 R$ месечно. За ваксините добавената стойност към основната е 7 R$ на месец.

Ото Маркес, президент на Meu Pet Club, споделя светлината на прожекторите между стартъпа и кучето му Борис

Ото Маркес, президент на Meu Pet Club, споделя светлината на прожекторите между стартъпа и кучето му Борис

Голямо куче

През последните години чековете, депозирани на пазара за животни, нараснаха експоненциално. През 2018 г. само два инвестиционни кръга отидоха за pettechs, инвестиция, която възлиза на общо 2,6 милиона долара, според данни на технологичната компания Distrito. Миналата година броят на кръговете се увеличи четирикратно, което накара националните компании в сектора да получат над 146 милиона долара.

За Алаиде Барбоса, президент на Capri Ventures, това е знак, че секторът е на прав път. Инвестиционният фонд, създаден специално за подкрепа на петтех, вярва, че здравето на животните е ниша, която трябва да се разглежда по различен начин от другите продукти в сегмента.

Логиката на това разсъждение е илюстрирана от начина, по който изразът „родители на домашни любимци“ е бил усвоен от обществото. С други думи, здравето на малкото животинче започна да влиза в приоритетния бюджет на семействата, защото в много случаи вече няма разлика между членовете на един дом – дали са хора или не.

Според Guilherme Massa, съосновател на инвеститора Liga Ventures, привързаността и хуманизирането на домашния любимец прави търсенето на качествено здраве като или дори по-важно от други разходи – и този момент не остава незабелязан от тези, които влагат пари в бизнеса .

„Този ​​пазар започна да привлича повече внимание от традиционни фондове и ангелски инвеститори, тъй като се оказа устойчив на кризи. И все още има много място за иновации”, обяснява Маса. „Здравният план е тенденция на решение, което позволява по-трайна връзка в пътуването на учителя и домашния любимец“.

Стъпки

За Capri Ventures обаче услугата не може да бъде ограничена до кучета и котки. Пътят към бъдещето на здравния сектор за домашни любимци включва и обръщане на внимание на други домашни любимци, като птици, гризачи и дори диви животни, когато това е законно. „Птиците, например, е вторият по големина пазар за домашни любимци в Бразилия, пред котките. Каквото и да е, хората харчат за домашни любимци“, обяснява Барбоса.

Друго предизвикателство за сектора е опитът да не се повтарят слабостите на болниците и плановете за хората. „Проблемът на пазара беше желанието да копира плана за човешкото здраве. Има дори известна съпротива от страна на ветеринарния лекар да го приеме”, обяснява Маркес от Meu Pet Club.

След като се направят тези корекции, потенциалът на пазара се отваря. „Това със сигурност е нарастваща категория, независимо дали за поява на повече алтернативи, или за създаване на нови формати на планове. За тези, които тепърва започват и се надяват да правят иновации в сегмента на домашните любимци, има капитал и място за растеж“, посочва Маса.

Add Comment