сенатори защитават обезщетения за шофьори, които нарушават SUS – Senado Notícias

Сенаторите обвиниха тази сряда (1º) гласуването от Камарата на депутатите на законопроекта (PLS 32/2016), който задължава пияните шофьори, отговорни за пътнотранспортните произшествия, да плащат за лечението на пострадалите, подпомагани от Единната здравна система (СОС). Одобрен от пленарната зала през април 2021 г., текстът очаква обсъждане от Камарата. Темата беше обсъдена по време на тематична сесия, свикана от за обсъждане на последиците от насилието в трафика и възможните решения за гарантиране на безопасността.

PLS 32/2016 беше представен от сенатор Уелингтън Фагундес (PL-MT) и получи положително мнение от сенатор Фабиано Контарато (PT-ES). Автор на искането за тематичната сесия, Контарато припомни, че Бразилия губи 89 души на ден в резултат на пътнотранспортни произшествия – средно по три смъртни случая на час. През 2020 г. от 33 716 загинали при транспортни произшествия 1 352 са велосипедисти, 5 120 са пешеходци и 11 853 са мотоциклети.

— „Насилствен“ и „несигурен“ са интензивни прилагателни, но им липсва необходимата сила, за да опишат варварството, лудостта и бруталността, изпитвани по бразилските улици, пътища и булеварди. Цифрите са потресаващи: повече от половината от смъртните случаи, регистрирани през 2020 г., са от една от тези три групи: велосипедисти, пешеходци и мотоциклетисти. Те представляват най-уязвимите категории от епидемията от пътна несигурност у нас“, каза Контарато.

Сенатор Уелингтън Фагундес каза, че одобрението на PLS 32/2016 ще даде по-голяма видимост на проблема с насилието в трафика. Парламентарят поиска още повече инвестиции в магистрална инфраструктура, която представлява по-голямата част от разходите, свързани със смъртни случаи и инвалидност, причинени от аварии.

— Въпросът за инфраструктурата, въпреки че е дневен ред за развитие, представлява много за здравето и живота на хората. Аварии и смъртни случаи се случват и поради лошо състояние на пътната инфраструктура. Бразилия е пътна държава. Следователно лошо поддържаният път почти винаги води до сериозни инциденти. По консервативна оценка пътните произшествия струват на бразилското общество около 40 милиарда R$ годишно. Авариите в градските райони струват около 10 милиарда R$“, каза Фагундес.

„Не беше случайно“

В тематичната сесия взеха участие експерти по безопасността и близки на пострадали при ПТП. Елвина де Карвальо Литиг, родом от Еспирито Санто, загуби дъщеря си и внука си при бедствие на федерална магистрала през септември 2017 г. Те бяха част от немска фолклорна група, която обиколи Еспирито Санто на борда на микробус. Превозното средство е блъснато от камион, при което загиват 11 души.

— Не беше инцидент, не. Това беше “злополука” в кавички. Това беше безразсъдство на шофьора. Камионът му имаше над 100 билета. Шофьорът е изпреварил завой, където не е могъл да изпревари. Хората се борят за справедливост. Това, което се случи с дъщеря ми, беше престъпление. Виновните остават на свобода и са готови да поискат още жертви в трафика. Колата е оръжие в ръцете на тези, които не знаят как да го използват. Отнеха ми правото да празнувам Деня на майката с дъщеря си”, оплака се той.

Психологът Juliana de Barros Guimarães е научен директор на Бразилската асоциация по психология на трафика (Abrapsit). Тя припомня, че смъртните случаи, причинени от трафик на насилие, са проблем за общественото здраве, признат от Световната здравна организация (СЗО) и предупреждава за емоционалните последици от това, което тя класифицира като „тиха пандемия“.

— Повече хора загиват в трафик, отколкото във войни или градско насилие. Всяка година се отнемат милиони животи. Десетки милиони жертви физически и емоционално. Въздействието на трафика на насилие има висока финансова цена за държавата и населението. Но освен това трябва да разберем, че човешкото същество е най-голямата жертва на този тъжен сценарий. Невъзможно е да се определи количествено страданието на всеки участващ човек или цената на разрушаването на цялото семейство и социални ядра. Как да измерим разходите за разрушено семейство? попита той.

Мениджърът на обучението и статистиката по трафика в Държавния департамент по трафика (Детран) на Еспирито Санто, Шийла Сибалдо Замбоне, засилва тази загриженост и насочва вниманието към друг аспект на проблема. Често чувството за безнаказаност отблъсква жертвите и членовете на семейството си от групите за психологическа подкрепа.

„За някои това е просто статистика. Но за нас те са животи. Когато имам майка, която загуби дъщеря, там беше отнет живот. Това е трудност. Психолозите правят активно търсене, но семействата не винаги го приемат. Те не винаги искат да говорят за тази болка или да се връщат към нея. Безнаказаността все още е много висока и те не се чувстват добре дошли от държавата. Те знаят, че за човека, който е пил и е карал, нищо няма да излезе. Тези семейства се чувстват много онеправдани“, каза тя.

„Препятствия по пътя“

Велосипедистката Луиса Лопес беше жертва на тази рутина на насилие в трафика. Прегазена и убита през април тази година от шофьор с признаци на пиянство във Витория (ES), тя е на 24 години и е студентка. Между 2010 и 2019 г. броят на произшествията с велосипедисти в Бразилия се е увеличил с почти 60%. Най-малко 13 000 загубиха живота си, а други 14 000 преминаха през болнични, които струваха на SUS средно 15 милиона R$ годишно. Президентът на Федерацията по колоездене Еспирито Сантенсе Маркос Пауло Силва Дуарте критикува липсата на обучение на шофьорите.

— Страдаме много от липсата на обучение по пътищата. За съжаление шофьорите ни виждат като пречка на пътя. Необходимо е да се намали скоростта и да се подобри структурата на колоездене. Освен че нашата инфраструктура е нападната от моторни превозни средства, ние страдаме от липсата на прилична инфраструктура. Вътре в велоалеите има много дупки и дори стълбове. Това излага на риск най-големият ни актив, който е човешкият живот“, предупреди той.

Националната обсерватория за пътна безопасност (ONSV) е социална институция с нестопанска цел, която разработва действия за намаляване на процента на пътнотранспортни произшествия. Субектът действа като разузнавателна агенция, която събира информация, провежда изследвания и предлага действия за хармонично съжителство между хора, превозни средства и пътища. Въпреки усилията, президентът на ONSV Хосе Аурелио Рамало критикува факта, че създаденото съдържание не се прилага от правителството.

— Обсерваторията дари цялото педагогическо дидактическо съдържание от първи до девети клас. Предлага се в Senatran [Secretaria Nacional de Trânsito] преди две години, но не виждаме движение на публичен орган, който е заинтересован да реализира това. В миналото слушахме тази реч, която нямаше съдържание, нямаше материал. Сега материалът е там, одобрен от Contran [Conselho Nacional de Trânsito], от Сенатран и от Министерството на образованието. Но не виждаме движение в тази посока”, каза тя.

За Луис Карлос Паулино, социално-образователен координатор на Бразилската асоциация за обучение по трафик (Abetran), намаляването на злополуките и смъртните случаи в трафика задължително включва обучение на добри шофьори. Обектът има за цел да „промени поведението“ на водачите.

— Образованието е много по-всеобхватно и успява да достигне по-далеч, където проверката не достига. Обучението по пътищата има амбицията да убеди мнозинството да спазва правилата. Във втори момент тези, които не са убедени от образованието, ще трябва да спазват правилото по силата на проверка. Неохотата трябва да бъде преодоляна чрез строга и ефективна проверка – оцени тя.

Бразилската асоциация по пътна медицина работи за запазване на живота и намаляване на смъртността от трафик. Представителят на политическите въпроси на субекта Алисон Коимбра защитава промяната в навиците и нагласите.

— Трябва да се погрижим за най-уязвимите хора: хора с велосипеди, пешеходци и хора с известна степен на намалена подвижност. Обсъждането на намаляването на циркулацията на трафика в райони с по-голямо движение на хора е спешно и необходимо. Населението спешно трябва да има представа за сигурност: тротоари, дървета и осветление“, каза той.

Agência Senado (Възпроизвеждане е разрешено чрез препратка към Agência Senado)

.

Add Comment