Семейни скандали, кризи и здраве: запомнете моменти от 70-ата годишнина от управлението на Елизабет II | свят

Кралица Елизабет II, която празнува своя “платинен юбилей”, прекара 70 години на трона, по-дълго от всеки друг британски монарх, изправена пред социални кризи, семейни скандали и скорошни здравословни проблеми.

С помощта на бастун, но усмихната, облечена в жълто от главата до петите, 96-годишният монарх се появи изненадващо миналата седмица при откриването на нова линия на лондонското метро, ​​кръстена на нейното име.

Това беше първият му официален акт от месеци извън Уиндзор, след като отмени участието си в няколко събития от октомври насам поради нарастващи проблеми с мобилността.

Принц Чарлз пристига в парламента на Обединеното кралство, който за първи път няма официална работа, открита от кралица Елизабет II, на 10 май 2022 г. – Снимка: Хана Маккей/Ройтерс

Това я накара на 10 май да делегира за първи път на принц Чарлз силно символичната „реч от трона“ пред парламента, важна стъпка в прогресивния преход на монархическите функции към неговия наследник.

Но въпреки възрастта и недъзите си, той продължи да приема посланици и политически лидери в замъка Уиндзор, както правеше през седемте десетилетия, когато постави живота си в услуга на страната.

Елизабет II празнува 70 години от царуването; вижте 5 любопитни неща

„За нея да бъдеш кралица е голяма роля, по-голяма от нея“, каза Кейт Уилямс, автор на „Young Elizabeth: The Making of a Queen“, каза пред АФП по повод 60-годишнината от нейното управление през 2012 г.

Отдадена на дълга си, тя рядко позволява на емоциите си да покажат и никога на мнението си. Когато през април 2021 г. смъртта на съпруга й принц Филип остави „голяма празнота“ в живота й, тя едва пророни сълза.

Монтажът показва кралица Елизабет II на различни етапи от живота й — Снимка: BBC

Елизабет Александра Мери II е родена в Лондон на 21 април 1926 г. Наричана от семейството си „Лилибет“, тя е трета в редицата за трона след чичо си Едуард и баща си Алберт.

Но тя стана наследница, когато чичо й абдикира като крал, за да се ожени за американската разведена Уолис Симпсън, а баща й го наследи като Джордж VI. Тя е отгледана от гувернантки в Бъкингамския дворец. В края на Втората световна война, на 18-годишна възраст, тя се присъединява към въоръжените сили като шофьор.

В речта си за 21-вия си рожден ден пред страната тя заяви: “Целият ми живот, дълъг или кратък, ще бъде посветен на служенето”. През ноември 1947 г. тя се омъжи за третия си братовчед Филип, който трябваше да се откаже от титлите си принц на Гърция и Дания.

Британската кралица Елизабет II и тогавашният китайски президент Ли Сианян на снимка, направена на 13 октомври 1986 г. в Пекин — Снимка: AP Photo/Neal Ulevich

Имат четири деца: Чарлз (1948), Ан (1950), Андрю (1960) и Едуард (1964).

Елизабет е била в Кения, когато баща й умира през февруари 1952 г стана кралица само на 25въпреки че е коронясана едва на 2 юни 1953 г., при първата и досега единствена британска коронация.

Оттогава Елизабет II е свидетел на разпадането на Британската империя, Студената война, следвоенните социални промени, идването на цифровата ера и сложното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

От „annus horribilis“ до Megxit

Среща между кралица Елизабет II и премиера Уинстън Чърчил — Снимка: AFP/Архив

Фигура, която веднага се разпознава по цветните му шапки, чанти и рокли, монархът е религиозен и пестелив въпреки огромното си състояние.

Изключително дискретна е и към личния си живот, за който се знае само страстта й към кучетата и конете корги, които доскоро яздеше с вързан шал на главата.

През 1992 г. „annus horribilis“ по нейните собствени думи, браковете на децата й Чарлз, Ан и Андрю се сринаха и любимият й замък Уиндзор се запали.

На тази снимка от август 1987 г. принцеса Даяна се вижда с кралица Елизабет II по време на тържества за рождения ден на кралицата майка — Снимка: AP Photo/Martin Cleaver, File

По-лоша криза дойде през 1997 г., когато Смъртта на Даяна, която вече беше разведена с Чарлз, разтърси отношенията й с британците който я критикува за студената й и дистанцирана реакция.

Бракът на внуците Уилям през 2011 г. с Кейт и Хари през 2018 г. с Меган модернизираха имиджа на британското кралско семейство.

Но спокойствието беше краткотрайно: през 2019 г. Андрю, смятан за неин любим син, скандализира страната заради приятелството си с американския финансист Джефри Епщайн, обвинен в сексуална експлоатация на непълнолетни.

Вирджиния Джуфре, която казва, че е била трафикирана от сексуалния престъпник Джефри Епщайн, по време на пресконференция пред съда в Манхатън в Ню Йорк на 27 август 2019 г. Джуфре съди принц Андрю на 9 август 2021 г., като го обвини в сексуално посегателство срещу нея, когато тя беше на 17. — Снимка: Bebeto Matthews/AP

В крайна сметка той постигна извънсъдебно финансово споразумение с един от подателите на сигнали, Вирджина Джуфре, която го обвини в сексуално насилие, когато беше на 17 години.

През 2020 г. Хари напусна монархията и се премести в Калифорния с Меган, в това, което стана известно на пресата като “Megxit”.

Тогава двойката обвини кралското семейство, че е несимпатично и расистко, което доведе до нова институционална криза, която скоро може да се възроди с публикуването на мемоарите на принц Хари.

  • Британците се откупят на живо и получавате безплатна бира в уикенда на платинения юбилей на Queen
  • Невижданите досега изображения, които показват, че кралица Елизабет II се забавлява със семейството си

Add Comment