Редкият рак, който има болки в гърба като основен симптом – 31.05.2022г

Признаците на множествена миелома често се бъркат с тези на други състояния

Множественият миелом е вид рак на кръвта, който засяга кръвоносната система, което води главно до усложнения в бъбреците и костите – със симптоми, които са трудни за разграничаване от други различни заболявания.

Болестта атакува плазмените клетки, вид бели кръвни клетки, които имат функцията да произвеждат антитела за борба с инфекциите. Вместо здрави клетки се появяват злокачествени версии, които се размножават и започват да произвеждат анормални антитела, известни като М протеин или моноклонален протеин, които увреждат различни части на тялото – и затова болестта носи думата „множество“ в името си.

Пациентите обикновено чувстват, преди всеки друг признак, болка в кръста, много общ симптом, който може да бъде резултат от нощен сън в не толкова удобна позиция, твърде тежка тренировка във фитнеса или много други ежедневни фактори . Но това се счита и за основния симптом на този рядък рак.

Именно този дискомфорт накара търговеца Луис Фернандо Фонтенеле, 37 г., да започне дълго пътуване от прегледи и медицински консултации, докато открие болестта. „Много ме болеше и само седем месеца след първата фрактура получих диагнозата. Самият аз повдигнах подозрение, защото бях чел за симптомите в интернет“, спомня си той.

Както при Луис Фернандо, болестта може да доведе до фрактури, тъй като прави костите по-слаби, анемия, поради излишъка от плазмени клетки в костния мозък, което води до намаляване на броя на кръвотворните клетки, а при по-тежки случаи, бъбречна недостатъчност, поради увреждането, което състоянието причинява на бъбречните тубули.

Макар и рядко, това е вторият най-често срещан рак на кръвта в света. В Бразилия се смята, че четирима на всеки сто хиляди души страдат от болестта, средно 7600 нови случая всяка година.

Заболяването е по-често при хора над 60 години, но се диагностицира при по-млади хора. Най-емблематичният случай в световната литература се случи тук, в Бразилия. 8-годишно момче, жител на Салвадор, Баия, е диагностицирано със състоянието. Според организацията на МВФ (Международната фондация за миелома в Латинска Америка) той е първото дете в историята, получило диагнозата.

Множествената миелома може да бъде открита чрез анализ на урината или кръвен тест, наречен електрофореза на серумния протеин, който се назначава, когато симптомите показват възпалително заболяване, автоимунно заболяване, остра или хронична инфекция, чернодробно или бъбречно заболяване.

„Въпреки че смятам, че изпитът не е необходимо рутинно да се поръчва за всички хора – дори защото това може да означава публични разходи, които ще отнемат ресурси от други заболявания – считам за неприемливо пациентът да може да остане толкова дълго със симптоми и поради липсата на знания на професионалисти, които не са специалисти, нямат заявка за изпит, която да доведе до диагнозата“, казва Анджело Майолино, професор по хематология в UFRJ (Федералния университет на Рио де Жанейро).

След първите симптоми, 29% от пациентите с множествен миелом се нуждаят от една година, за да получат диагнозата, а 28% чакат още по-дълго време, според проучване на Abrale (Бразилска асоциация на лимфома и левкемия).

„Виждал съм случаи на хора, които са били на диализа, с много компрометирани бъбреци, които са открили болестта едва три години по-късно“, казва Майолино.

Лечение

От първата диагноза на множествен миелом, през 18-ти век, медицината е постигнала напредък в еволюцията както на биологичните познания за болестта, така и на леченията, които днес позволяват на пациентите с този вид рак да живеят по-дълго и с по-добро благосъстояние .

Болестта няма лечение, но в много случаи има лечения, които позволяват на пациентите да живеят добре, с добър контрол на симптомите. „Сякаш имаха хронично заболяване като диабет, хипертония…“, казва Майолино.

Ранната намеса, според лекаря, е начинът да не се допусне развитието на болестта необратимо да застраши здравето на пациентите. „Използваме един вид лечение за всеки стадий на заболяването, но ако състоянието се открие късно, пациентът няма да може да се възползва от ползите от ранните етапи на грижа“, обяснява той.

Друг много често срещан вариант е индикацията за трансплантация на стволови клетки. Преди трансплантацията се извършва лечение с химиотерапия или лъчетерапия, така че съществуващият костен мозък (място, където тялото произвежда кръв, бели и червени кръвни клетки и тромбоцити) да направи място за създаване на нов мозък.

Новият костен мозък е желеобразна течност, която може да идва от донор или да бъде автоложна (от самия пациент).

Луис Фернандо беше трансплантиран, но получи рецидив, тоест болестта се върна. „Беше по-трудно, отколкото да получа диагнозата. Имам специфично лечение, с комбинация от лекарства на всеки 28 дни в болнична среда и на всеки 21 дни у дома. Открих мултиплен миелом на 28 години и не си спомням ден, който изкарах без болка. Трудно е, но се научаваме да живеем с това. Комбинацията от лекарства ми позволява да имам нормален живот.”

* Този текст е бил първоначално публикуван в BBC News Brazil.

Add Comment