Разберете какво може да е причинило подуването на лицето на певицата Джоелма | Здраве

възпроизвеждане

Джоелма има оток по лицето

47-годишната певица Джоелма, бивша членка на известната група Calypso, привлече вниманието на феновете, когато се появи с подуто лице на концерт, който проведе в Парауапебас, Пара, миналата събота (28). Според съвета на художника подуването ще бъде продължение на Covid. Джоелма се е разболявала четири пъти, като последният е през януари тази година.

В интервю с IG
, специалистите по инфекциозни болести Александър Барбоза, вицепрезидент на SBI (Бразилското дружество по инфекциозни болести) и Карлос Форталеза, член на SPI (São Paulo Society of Infectious Diseases), заявиха, че от снимките, публикувани в медиите, е възможно е да се предположи, че Джоелма има подуто лице, тоест с оток на лицето. Проблемът, според лекарите, е подуване, причинено от излишната течност в тъканите на тялото, и може да има няколко причини.

„При установяване на връзка с Covid, този оток може да бъде свързан например с излишък на кортикостероиди, противовъзпалително лекарство, показано за пациенти, които развиват тежката форма на заболяването“, казва Барбоса.

„Продължителната или високи дози на кортикостероиди, особено неправилно, може да доведе до оток на лицето. Но това е само хипотеза. Не е възможно да се постави диагноза само чрез снимка”, добавя той.

Според Барбоса, други често срещани причини за оток включват, например, бъбречна недостатъчност (състояние, при което бъбреците губят способността си да изпълняват основните си функции) и надбъбречна недостатъчност (резултат от дефицит в производството на хормони от надбъбречните жлези, които са част от ендокринната система). ). Но освен тези има много други. „Медицината не е точна математика“, казва той.

Форталеза също така внимава да подчертае, че не е възможно да се каже какво може да е причинило отока, без да се знаят подробностите по случая. Но за него „Ковид сам по себе си би обяснил всичко“. Както има различни белодробни и неврологични усложнения на заболяването, има и кожни усложнения, като оток, за които се съобщава с известна честота в клиниките.

„Коронавирусът е насочен към много човешки клетки — повечето от тях в дихателните пътища, но също и подкожната тъкан, чревната тъкан и така нататък. Вирусът прониква в тези клетки и причинява възпаление. Така че някои хора имат диария, например, и възпаление в тези области, генериране на оток”, казва той.

“Няколко директни действия на вируса, които причиняват увреждане на тъканите, което от своя страна води до възпаление. Дори ако вирусът вече не е там, инфекцията може да продължи седмици”, добавя той.

Според лекарите този тип продължение се среща рядко в проценти – но, както беше казано, се съобщава с известна честота в клиниките. Това е така, защото в Бразилия са регистрирани десетки милиони случаи на заболяването. За да ви дам представа, ако пациентите с такъв тип продължение отговарят например на 1% от положителните, вече ще има над 300 хиляди случая общо.

Може ли повторното заразяване с Covid да засили този тип продължение?

Ако причината за отока е инфекцията, причинена от Covid, а не употребата на кортикостероиди, повторното заразяване с коронавирус е фактор, който наистина може да засили този тип продължение, според Форталеза. Лекарят обяснява, че последствията са като “вътрешни белези” от възпаление. По този начин, колкото повече пъти пациентът се разболява, толкова повече натрупва инфекции и белези.

„Много от пациентите са имали възпаление в белия дроб, например, и дори след като са се възстановили, са останали един вид „белег“. Органът вече не се разширява по същия начин, както здравият човек. , не може да практикува физическа активност. В случай на оток е същата логика. Лимфните съдове са запушени и често също не работят с пълен капацитет”, казва той.

Как да процедираме при представянето на това продължение?

При представяне на този вид продължение пациентът трябва преди всичко да потърси специализирана медицинска помощ, за да получи добра диагноза и да разбере причината за отока. Важно е да се подчертае, че въпреки че е естетически неприятен, не е нещо особено сериозно, като белодробни или неврологични последствия.

Форталеза казва, че някои лекари обикновено предписват лекарства, като противовъзпалителни лекарства, за да подобрят циркулацията на кръвта и лимфата (прозрачна и алкална течност, подобна на кръвта и която циркулира през лимфните съдове) за облекчаване на отока и по-бързо разрешаване на проблема . Но ако нищо не се направи, подуването обикновено отзвучава спонтанно в рамките на няколко седмици.

Влезте в канала Last Second на Telegram и вижте основните новини за деня в Бразилия и по света. Следвайте и общия профил на портала iG.

.

Add Comment