Потребителите на TikTok насърчават антидиабетни средства за отслабване, но има рискове – 31.05.2022 г.

Просто направете бързо търсене в TikTok и идва лавина от видеоклипове, показващи хора, които казват, че са загубили тегло бързо поради употребата на семаглутид (Ozempic е търговското наименование), лекарство, използвано първоначално за лечение на тип 2 диабет.

Това лекарство се счита за безопасно, стига да се прилага рационално, тоест в правилната доза и за предварително определено време. Според експерти, той трябва да се използва само веднъж седмично и при никакви обстоятелства не трябва да се продава без рецепта.

„Това е лекарство, което, ако се използва в излишък, причинява гадене, запек, диария. И дори когато се дава с насоки, трябва да се правят рутинни прегледи, за да се следи здравето на панкреаса, черния дроб и общите прегледи“, предупреждава лекарят. ендокринологът Андреса Хаймбехер Соареш, член на SBEM-SP (Бразилското дружество по ендокринология и метабология – секция в Сао Пауло).

През юни 2021 г. това лекарство беше одобрено в Съединените щати от агенцията за здравно наблюдение, FDA, за лечение на затлъстяване и наднормено тегло, при условие че тези състояния са свързани с поне едно от следните състояния: високо кръвно налягане, тип 2 и висок холестерол, но винаги са свързани с намалена консумация на калории и физически упражнения.

Това одобрение беше достатъчно, за да доведе до бурно увеличаване на употребата. Репортаж от “Пазителят” показва, че лекарството е в недостиг в Австралия, след като потребителите на TikTok започнаха да го популяризират като стратегия за бърза загуба на тегло.

THE Администрация за терапевтични стокиавстралийски орган, по-рано този месец публикува съвместно изявление с няколко медицински организации, потвърждаващо недостига на инжекционното лекарство семаглутид, произведено от фармацевтичната компания Novo Nordisk, поради “неочаквано увеличение на потребителското търсене”.

В Бразилия семагалутидът е одобрен от Anvisa (Национална агенция за здравно наблюдение) за лечение на диабет, но е предписан от някои експерти за загуба на тегло, на базата на международна публикация.

“Днес семаглутидът е най-мощното и безопасно лекарство, което имаме за отслабване, което съществува. Но той се нуждае от медицинско наблюдение, защото е инжекционно лекарство и има пациенти, които използват лекарства заедно, които могат да причинят хипогликемия”, предупреждава Соареш. „И трябва да направите прогресия на дозата“, добавя тя.

Според специалиста проблемът не е в самия медикамент, който въпреки че е “нов” е много добре проучен, а в хората, които купуват и инжектират самостоятелно, без рецепта. Да, грешно е, но се случва много.

“Много хора купуват и използват дози повече, отколкото трябва. И това може да причини дехидратация, гастрит, диария и претоварване на черния дроб. Има редица ефекти, които въпреки че са “леки”, ние не препоръчваме това да се прави” , посочва ендокринологът.

Не всеки може да използва

Семаглутид не може да се използва от хора, които са алергични (или знаят, че някой в ​​семейството им е имал подобна реакция) към неговата активна съставка или към който и да е друг компонент от формулата му.

Също така имайте предвид следните условия:

  • Бременност;
  • Кърмене (кърмене);
  • Възраст под 18 години
  • Проблеми с черния дроб или бъбреците
  • Анамнеза за ретинопатия;
  • Психиатрични проблеми;
  • Диабет тип 1;
  • Диабетна кетоацидоза;
  • Панкреатит;
  • Анамнеза за медуларен рак на щитовидната жлеза (личен или семеен).

Сред предупрежденията и предпазните мерки, посочени от производителя за възможни и сериозни странични ефекти, са ракът на щитовидната жлеза, известен като медуларен карцином на щитовидната жлеза (MTC) и синдром на множествена ендокринна неоплазия тип 2.

Разберете как действа семаглутид

Когато се прилага подкожно (под кожата), веднъж седмично (вече има таблетна версия, която все още не се предлага в Бразилия), семаглутид се освобождава постепенно в кръвния поток, метаболизиран от ензими (пептидази), способни да разграждат протеини или пептиди и след това се елиминира през бъбреците, главно чрез урината. Обяснението е на Флавио да Силва Емери, доцент и член на комисията по научно разпространение във Факултета по фармацевтични науки на Рибейран Прето.

За да разберем как действа семаглутид, е необходимо да знаем, че GLP-1 е хормон, който сигнализира на мозъка, че има храна в червата и следователно, че сме нахранени. По този начин мозъкът, след като получи тази информация, в крайна сметка потиска импулсите на глада и ние спираме да ядем.

Соарес обяснява, че следователно семаглутидът е синтетични молекули, които действат точно върху GLP-1 рецептора, тоест върху GLP-1 ключалката. И, свързвайки се с него, те предизвикват ефектите на хормона в тялото, без да сме нахранени.

„Това е начин да се заобиколи усещането за храна. Освен това те действат като подобряват нивата на кръвната захар при пациенти с диабет, като подобряват освобождаването на хормона инсулин, оттук и първоначалната им употреба при пациенти с диабет“, казва лекарят.

Специалистите уточняват, че времето за поява на желаните ефекти може да варира, но като цяло намаляването на нивата на кръвната захар започва да се наблюдава една седмица след определянето на терапевтичната доза (лечението започва с по-ниски дози до достигане на идеалните за ти).

При останалите условия очакваните резултати ще имат по-дълго време на изчакване, което може да достигне 8 седмици. Това лекарство не се предлага чрез SUS (Единна здравна система).

*С информация от доклада, публикуван на 31.08.2021 г.

Add Comment