Повече от 200 хиляди души от Парана страдат от “постковидния синдром”

Между 10 и 20% от хората, заразени с новия коронавирус, страдат от симптоми на заболяването дори след възстановяване от острата фаза на инфекцията. Оценката е на Световната здравна организация (СЗО) и се появява в Европейския здравен доклад за 2021 г. И разкрива, че само в Парана повече от 200 хиляди души биха страдали (или ще страдат) от клиничното състояние, известно като продължителен covid ( наричан също в Бразилия като персистиращ Covid или Post-Covid синдром), чиито симптоми са „непредвидими и изтощителни“ и също така засягат психичното здраве.

Откакто новата пандемия на коронавирус стана част от ежедневието в Парана, през март 2020 г., общо 2 423 953 души са били заразени в щата, като 42 803 са починали, според последния епидемиологичен доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването. от Парана. Също като се има предвид оценката на СЗО, това означава, че между 230 000 и 480 000 души от Парана страдат или ще страдат от пост-Ковиден синдром.

В Куритиба няколко здравни заведения вече лекуват пациенти с последствия от Covid-19. В края на миналата година, например, комплексът Hospital de Clínicas на Федералния университет в Парана (CHC-UFPR/Ebserh/MEC) откри Центъра за напреднали за мултипрофесионални грижи след Covid-19.

Hospital Universitário Cajuru, както и Hospital São Vicente, Pilar Hospital и Universidade Tuiuti do Paraná (чрез Интегрирания център за рехабилитация след Covid), също извършват интердисциплинарна работа, насочена към възстановяване на тези с персистиращи симптоми на пандемичното заболяване.

Според д-р Татиане Накадомари, лекар по инфекциозни заболявания в болницата Сао Висенте Куритиба, след като е прекарал Covid-19, пациентът постепенно се възстановява. „Винаги зависи от интензивността на симптомите, които е имал, но той трябва постепенно да се подобрява“, обяснява тя, цитирайки, че персистирането на симптомите на заболяването повече от три месеца след края на инфекцията или дори появата на нови проблеми здравето може да са признаци на пост-ковиден синдром. „Ако са минали 30 дни [da infecção] и няма подобрение, трябва да се потърси медицинска помощ”, посочва той.

Сред най-честите дисфункции при пост-ковидния синдром са затруднено възприемане на миризми или миризми, умора, суха кашлица, намаляване или изкривяване на вкуса, главоболие, замаяност, забавено мислене, преходна загуба на памет, посттравматичен стрес (по-често при пациенти, прекарали да останете в интензивното отделение) и стомашно-чревни проблеми като диария или запек.

„Това, което забелязахме много сред оплакванията от пациенти в кабинета, особено след втората вълна, е прекомерната умора, персистирането на респираторни симптоми и повече неврологични фактори – депресия, тревожност, сънливост и забравяне“, разкрива още д-р Накадомари. че тези симптоми могат да се появят при всеки, който е имал Covid-19, включително лека инфекция.

В гореспоменатия Европейски здравен доклад за 2021 г. самата СЗО признава, че данните за пост-ковидния синдром все още са оскъдни. Това предполага необходимостта от допълнителни проучвания по темата. Например Националните институти по здравеопазване (NIH), един от основните конгломерати от изследователски центрове в Съединените щати, започнаха да изследват честотата на този проблем.

„Някои научни статии все още посочват, че тези симптоми могат просто да бъдат причинени от стрес. В случая на пациента, който е имал лек Covid, това би настъпило поради страха, който е имал да прерасне в сериозен проблем, и на тези, които са останали в интензивното отделение, поради вече известния Синдром на критичен пациент, който причинява няколко симптома. Дългосрочните ефекти на Covid-19 все още не са известни, това е нещо, което започваме да проверяваме сега“, посочва д-р Татиане Накадомари, лекар по инфекциозни болести в болница Сао Висенте Куритиба.

Специалистът също така посочва, че винаги е важно пациентът да потърси медицинска помощ, когато има влошаване или поява на нови симптоми след Covid-19. „Вече са публикувани някои статии за лечението и възстановяването на миризмата заедно с възстановяването на вкуса. Вече имаме наръчници за рехабилитация на умора, има лечение на депресия, рехабилитация с дихателна и двигателна физиотерапия и др. Леченията се извършват според симптомите и ако пациентът се придържа и спазва всички грижи, има тенденция да се възстановява много добре”, подчертава инфекционистът.

Две проучвания, проведени в Бразилия – едното от Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло (USP), а другото от изследователи от Федералния университет на Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM), в Минас Жерайс – и наскоро пуснато, донесе важна информация за въздействието на Covid в средносрочен и дългосрочен план.

Първото проучване от USP беше публикувано в научното списание General Hospital Psychiatry и установи, след оценка на 425 възрастни, които са имали умерен или тежък Covid-19, че пациентите, които са имали Covid-19, имат по-висока честота на психиатрични разстройства. Разпространението на често срещаните психични разстройства в тази група пациенти след covid, например, е 32,2%, по-високо от това, съобщено в общото бразилско население (26,8%).

Що се отнася до диагнозата депресия, има разпространение от 8%, по-високо от това на общото бразилско население (около 4% и 5%). Генерализираните тревожни разстройства са налице при 14,1%, резултат също по-висок от разпространението сред общото бразилско население (9,9%).

В допълнение, психиатричните резултати не са свързани с клинична променлива, свързана с тежестта на заболяването в острата фаза, тоест те не са по-разпространени при тези пациенти, които имат по-висока степен на възпаление, например.

Проучването UFVJM, публикувано в Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, прегледа десетки статии и отбеляза, че 15 до 56% от пациентите, които са били хоспитализирани с Covid-19, съобщават за проблеми, след като са били излекувани от инфекцията.

Сред физическите проблеми най-много съобщавани са болка и дискомфорт, особено в гръдния регион, ставна и генерализирана миалгия. Други последствия в психическата сфера също се отразяват на качеството на живот на пациентите, с проблеми като тревожност, депресия, посттравматичен стрес и страх от повторно заразяване.

(Нюзрум, с информация от Бем Парана)

Присъединете се към нашата група WhatsApp и получавайте новини от OBemdito от първа ръка.

Add Comment