Пет основни причини да ядете бобови растения

Какви са ползите от яденето на бобови растения? Дългите дни на задържане в резултат на пандемията накараха популярността му да нарасне отново: времена, когато печките в много домове бяха пуснати отново и когато домашни и традиционни ястия се върна, за да се погрижи за нашите маси.

както и да е консумация на бобови растения продължава и днес далеч (много далеч) от Препоръки на СЗО. В Испания например по данни за 2020 г. средната седмична стойност не достига 1,5 порции на човек, докато би било препоръчително да включите 3 до 4.


–Продължава след реклама–

И това е любопитно, защото всъщност имаме много причини да добавим този тип храна към диетата си… Понякога сме очаровани от „новата модна храна“; и ако спирулина , и açaí и ако чай матча ами ако… да им предоставим почти чудотворни суперсили и забравим, че много по-близо (и за много по-малко пари) имаме истински съкровища като нахут -нахут, леща, грах, боб…

може да няма толкова glam или мощни маркетингови кампании зад него, но трябва да е малкото, което липсва на тези удивителни семена, съществена част от човешкото хранене от незапомнени времена (първите селскостопански производства датират от периода между 7000 г. пр. н. е. и 8 000 г. пр. н. е.).

ПРЕДИМСТВО 1: ПРИЯТЕЛИ НА ЗДРАВЕТО И МАЩИНА

  • Великолепен източник на протеини. Когато мислим за протеин, често първото нещо, което ни идва на ум, е месо, риба, яйца… Бобовите обаче също са чудесен източник на протеин (около 20-25% от теглото им). „Да, но те не са пълноценни протеини“, често чувате. Това не е вярно или не: в бобовите растения има някои сортове, като нахут или някои бобови растения, които сами по себе си имат тези “пълноценни протеини” (тези, които съдържат всички незаменими аминокиселини в състава му в достатъчни количества). В случай на бобови растения, които не съдържат всички тези аминокиселини, те могат да се комбинират в рецепти за зърнени храни, така че вече да получим желаното качество на протеина.
  • Ниско съдържание на мазнини и “нулев” холестерол. Това кара бобовите растения да ни помагат да контролираме теглото и да намалим риска от сърдечно-съдови заболявания.
  • Нисък прием на натрий. Ето защо те помагат и за овладяване на проблемите с хипертонията.
  • Нисък гликемичен индекс. Те помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и инсулина, което ги прави идеални храни за борба с проблемите с диабета.
  • Страхотен източник на фибри и минерали. Фибрите са добър съюзник за здравето на храносмилателната система и ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго.
  • Без глутен. Тази функция също ги прави чудесна алтернатива за хора с цьолиакия.

ПРЕДИМСТВО 2: ПРИЯТЕЛИ НА „НУЛЕВ ОТПАДЪК“

Друго от големите предимства на бобовите растения е капацитетът им за съхранение в продължение на месеци, без да губят хранителните или органолептични свойства. Това означава, че можем имайте ги целогодишно в килера, независимо от сезонността . Така те се превръщат в много практичен продукт, който винаги можем да изхвърлим, особено ако говорим за зеленчукови консерви, и които рядко се озовават в кошчето преди време (както често се случва с пресните продукти).

ПРЕДИМСТВО 3: ДЖОБНИ ПРИЯТЕЛИ

Ако сравним цената им с месо или риба, бобовите обикновено са по-достъпни. Нещо особено интересно за семейства с по-малко ресурси. И дали бобовите растения ни позволяват да приготвяме безброй богати и здравословни ястия, без да оставяме джоба си в опит.


–Продължава след реклама–

ПРЕДИМСТВО 4: ПРИЯТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА

  • Те подобряват плодородието на почвата и се борят с парниковия ефект. Бобовите растения имат две други „суперсили“, в този случай свързани с тяхното отглеждане: от една страна, способността им да преобразуват атмосферния азот в съединения, които могат да се използват от отглеждащите растения, както и способността им да отделят фосфор, който също играе роля роля. важна роля в храненето на растенията. И двата фактора спомагат за увеличаване на органичната материя, биомасата и микробната активност в почвата, подобрявайки нейната структура. Това от своя страна ги прави по-малко зависими от синтетични торове, чиято прекомерна употреба е свързана с емисии на парникови газове.
  • Те се нуждаят от много по-малко вода за производството си от месото. Данните в това отношение не оставят място за съмнение. Така например за производството на един килограм леща са необходими 1250 литра вода, докато за производството на един килограм пиле са необходими 4325 литра; за килограм агнешко 5 520 л., а за килограм телешко 13 000 л. Всъщност не само, че се нуждаят от по-малко вода; е, че има някои сортове бобови растения, които дори могат да се отглеждат в полусухи почви.
  • Съюзници срещу изменението на климата. Сякаш предимствата са малко, бобовите растения имат още една особеност: голямото си генетично разнообразие. Какво означава това? Е, можете да изберете сортове, които най-добре се адаптират към климата. Топлинният стрес е една от най-големите заплахи за някои култури и вече се работи за разработването на „подобрени“ сортове, способни да растат в среда с прогнозирани по-високи температури.

ПРЕДИМСТВО 5: ПРИЯТЕЛИ НА НЕБЦЕТО

Има кухни, чиято най-популярна и традиционна готварска книга не би била разбрана без бобови растения. От боб, незаменим в много латиноамерикански ястия, до нахут, например за приготвяне на рецепти като хумус в Близкия изток, до Дал от индийска леща… списъкът е безкраен. В Испания те са от съществено значение за приготвянето на много рецепти за лъжици: яхнии , fabadas

Но, разбира се, гъвкавостта, която бобовите растения ни предлагат в кухнята, далеч надхвърля класическата кухня. Обичаме да използваме по-малко силни ястия; салати, предястия…

Следвайте ни във Facebook и туитър за да останете в течение с днешните новини!

Add Comment