основните разлики и защо те растат по това време

Присила Карвальо – От Рио де Жанейро до BBC News Бразилия

Публикувано на 01/06/2022 10:37

    (кредит: Getty Images)


(кредит: Getty Images)

Много често се срещат хора да се почесват по носа, да имат хрема и да се оплакват от затруднено дишане по това време на годината.

През есента, поради сухо време, повишени сажди във въздуха, внезапни спадове на температурата и повече замърсители, алергиите се проявяват често и предизвикват проблеми като ринит, синузит, бронхит и други инфекции на дихателните пътища.

През зимата появата на тези състояния също е често срещана, но те са причинени от вирусни състояния, които се увеличават значително със студа. „Студена вълна, при която хората вече са сенсибилизирани, затварят прозорците и стават по-ограничени, (това) увеличава вирусните кризи и в крайна сметка симптомите на пациента стават по-големи“, подчертава Марко Сезар, оториноларинголог в Университетската болница в Каджуру (PR). ).

Но как да разберем разликата между всички тези заболявания и да потърсим подходящо лечение? Обикновено симптомите са много различни и има признаци, които могат да бъдат забелязани през първите няколко дни на дискомфорт.

По-долу изброяваме основните възпаления и как да разпознаем всяко едно:

ринит

Считано за възпалително заболяване в носа, което води до симптоми като запушване на носа, хрема и вътрешен сърбеж, то може да бъде причинено от няколко фактора. Когато се прояви в алергична форма, контактът с прах, животински косми и акари увеличава риска от заболяването.

При неалергични състояния може да се появи сенилен или вазомоторен ринит, който се проявява поради промяна в слюнката. Това е по-често при възрастните хора и може да доведе до често течане на ноздрите.

Има и лекарства за ринит, които се причиняват от честата употреба на лекарства в носа. „Това е химическа и психическа зависимост и човекът тече през цялото време“, казва Сезар, който също е хирург на носа и синусите и е международен сътрудник на Американското ринологично дружество.

Има и химичен ринит, с наличие на много секрет. Обикновено идва от случай на грип, а също и от вариации в температурата.

За лечение на възпаление най-добрият начин е да се предотвратят причините за заболяването. В случай на алергичен ринит идеалното е да се контролира и почиства околната среда, освен да се използва антиалергичен и назален спрей с лекарства, ако се ръководи от лекаря. Когато заболяването е причинено от бактерии, се препоръчва употребата на антибиотици под ръководството на здравния специалист.

Човек мие носа си

Getty Images

Ринитът и синузитът водят до запушване на носа

Синузит

Това е възпаление на синусите, което обикновено засяга качеството на живот на човек. Може да се генерира от бактерии, вируси, а също и от ринит. „Възпалението на назосинузалната лигавица инхибира движението на нейните специализирани клетки, отговорни за изтласкването на слузта към гърлото“, подчертава Раул Занини, оториноларинголог в болницата Алберт Айнщайн.

Поради това синузитът причинява запушване на носа, гъсти секрети, капене, болка при натиск (която може да излъчва към зъбите), намален вкус и мирис. При бебетата предизвиква трудности при кърменето и лошо хранене.

Състоянието може да се появи по всяко време от живота, но е по-често при внезапни промени в температурата и времето с ниска относителна влажност. Активното и пасивното пушене, както и частиците във въздуха, дължащи се на замърсяване, също благоприятстват възпалението.

Има и промени в анатомията на вътрешността на носа, като отклонение на носната преграда, полипи и увеличаване на носните конхи (които са известни като гъбести меса), които увеличават предразположението към синузит.

Лечението, препоръчано от лекарите, може да бъде с антибиотици, но може и с физиологичен разтвор. Последният облекчава симптомите и ускорява възстановяването на мукоцилиара, който действа върху защитния механизъм на дихателните пътища. Инхалациите, също с физиологичен разтвор, могат да улеснят излизането на секрета от синусите.

При по-тежки и повтарящи се случаи е необходима хирургична процедура със специализиран специалист.

Бронхит

Това е възпалително заболяване на бронхите на белия дроб с вирусна или бактериална природа. Важно е да не го бъркате с астма, която също е респираторно заболяване, но причинява различни симптоми и се отключва от алергичен процес.

При остър бронхит пациентът има много храчки, кашлица, пълни гърди и децата са най-засегнати. Също така се среща по-често, когато се появят тежки температурни спадове.

Когато състоянието е вирусно, се препоръчват лекарства за висока температура, пулверизиране, респираторна физиотерапия и много прием на течности. „Когато състоянието е бактериално, се препоръчват антибиотици“, казва Дебора Карла Чонг, педиатър пулмолог и професор в Медицинския факултет на Папския католически университет в Парана (PUCPR).

Фарингит

Мъж с ръка на гърлото

Getty Images

Фарингитът може да бъде вирусен или бактериален по произход.

Тя е известната възпалено гърло и е много често срещана при пациенти, които имат запушване на носа или които спят с отворена уста. Обикновено, когато се събудят сутрин, те се чувстват много неудобно. В допълнение към този симптом човекът може да има главоболие при събуждане. Проблемът се появява още повече през есента и зимата.

Фарингитът може да бъде и вирусен, които са чести, когато спим с мокра коса, успокояваме се или ходим боси.

Те също могат да бъдат бактериални, причинени от вида streptococcus pyogenes. В този случай това е внезапно състояние, често срещано при по-големи деца, които са на две години. „Ако не се лекува, възпалението може да прогресира до ревматична треска, автоимунна реакция, която засяга ставите и може да засегне сърцето, а в тежки случаи и мозъка“, подсилва пулмологът. Лечението трябва да се извършва с антибиотици, под лекарско наблюдение.

отит

Този тип се характеризира с болка в ухото и много дискомфорт в региона. Инфекцията може да бъде причинена от вируси, след настинки.

Отитът също се повтаря при деца и може да бъде предизвикан от кърмене. Когато млякото повръща, то отива в средното ухо и може да причини възпаление. „Това е първата инфекция на детето и се проявява във възрастовата група от шест до три години“, обяснява Чонг.

Най-честите симптоми са силна болка в ухото, треска, загуба на апетит и локално течение. Най-подходящото лечение е с антибиотици и аналгетици, под лекарско наблюдение.

И накрая, все още има възпаление, причинено от увеличаването на аденоида, лимфен орган, който се намира зад носните кухини и над покрива на устата. Влошава “комуникацията” с ухото и носа и причинява много храчки в региона. Лечението може да се извърши с медикаменти и в по-тежки случаи с операция за отстраняване на секрета, според указанията на здравния специалист.


Знаете ли, че BBC също е в Telegram? Абонирайте се за канала.

Гледахте ли новите ни видеоклипове на YouTube? Абонирайте се за нашия канал!

Долен колонтитул BBC

.

Add Comment