Новини от Франция и региона

Началото на март 2022 г. бе белязано от голям брой случаи на денга, които остават високи през този месец април. Но през последните две години, в пандемията Covid-19, случаите на денга не са били толкова високи. Лекарят по инфекциозни болести Гийерме Карвальо Фрейре от Unimed de Franca обяснява защо случаите на денга са „изчезнали“ в този период на Covid-19 и изяснява други съмнения.

Първо, отговаряйки на въпроса за предполагаемото „изчезване“ на случаите на денга през предишни години, лекарят Гийерме Фрейре обяснява, че е възможно да се разбере това, когато се оценяват последните години от заболяването. „Ако направим оценка през последните 20 години, е възможно да забележим, че на всеки три или четири години имаме голям ръст на случаите на денга. Но това не означава, че в други години не е имало случаи на заболяването. Миналата година имахме документи за случаи на денга почти всеки месец от годината, но бяха спорадични случаи, някак си контролирани”, обяснява инфекционистът.

В допълнение към тази история на увеличаване на случаите на всеки четири години, Guilherme казва, че друг проблем е свързан с увеличаването на валежите. „Денгата е остро вирусно заболяване и вече е ендемично. Тя е тясно свързана със своя предавател, който е Aedes aegypti, който има способността да се размножава на места, където има натрупване на вода. Поради тази причина в най-дъждовните месеци – които в нашия регион са в началото на годината – комарите се размножават повече, с по-големи шансове за увеличаване на случаите на денга. В случая на миналата и предходната година имаше години, в които нямахме толкова интензивни дъждове, както тази година”, казва той.

Според лекаря пандемията Covid-19 също е допринесла по някакъв начин за по-малкия брой случаи на денга във Франция. „Движението на хора от един регион в друг беше по-малко интензивно. Това в крайна сметка доведе до намаляване на случаите, тъй като заразен човек е ухапан от комар и този комар ухапва друг човек, който се замърсява”, обяснява Гийерме.

Друг важен фактор по време на пандемията, посочен от лекаря, е въпросът, че хората остават повече вкъщи. По този начин домашните грижи станаха по-големи, като хората почистваха дворовете си повече и оставяха по-малко стояща вода.


Вирулентност
Съмнението, което е често срещано за денга в социалните мрежи на франканците, е относно „силата“, която болестта има в момента. Някои потребители на мрежата дори твърдят, че този път болестта е „по-силна“ и че това е резултат от ограничаването на пандемията, което би направило хората по-крехки. Инфектологът отрича тази хипотеза и обяснява какво може да се случи в случая с тези хора.

„Денгата е тясно свързана със способността на тялото за възпалително действие. Така че не вярвам, че този въпрос със задържането може да предизвика по-изострени демонстрации. Това всъщност в крайна сметка не променя тази сила на реакция толкова много”, казва лекарят.

Гийерме оправдава, че е възможно денгата „с по-голяма интензивност“ да бъде свързана с подтипа, който е преобладавал в региона на Франка: „Трябва да помним, че денга има четири циркулиращи подтипа и всяка епидемия може да идва с различни подтипове. Описано е, че подтип 1 е циркулирал повече в нашия регион, а при последната епидемия е бил подтип 2. Хората са имали по-интензивни симптоми на телесна болка. Това може да е характеристика на вируса, който циркулира”.


Превенцията е ключова

Инфектологът казва, че е трудно да се правят прогнози колко дълго ще продължи епидемията от денга в региона. Гийерме обяснява, че огнището ще бъде овладяно по-бързо чрез колективна работа между държавните мениджъри, контролиращи векторите и наблюдение, с помощта на всички граждани, които изпълняват своята роля, като се грижат за задните си дворове и местата, където идентифицират застояла вода.

Основният начин за предотвратяване на заболяването е да не се поддържа застояла вода, което е начин за намаляване на животновъдите на комари. Друга форма на превенция е използването на репеленти за защита от ухапвания от комари. Носенето на дрехи с по-дълги ръкави също е форма на превенция, препоръчана от инфекциониста.

Министерството на здравеопазването на Франка насочва населението да потърси здравно звено за правилна диагноза и лечение. Секретариатът изброява следните симптоми като основни: висока температура – над 38,5°C -, силна мускулна болка, болка при движение на очите, неразположение, липса на апетит, главоболие и червени петна по тялото.

Инфектологът Гийерме предупреждава, че всяка подозирана денга трябва да бъде уведомена на епидемиологичния надзор. По този начин Надзорът е наясно с възможните създатели на денга и извършва активно търсене в региона, в който лицето е направило обаждането и което може да сведе до минимум създателите на денга Aedes aegypti на място. Здравният надзор на Франка подпомага населението, като се обажда на (16) 3711-9415.

Add Comment