Млад мъж със склеродермия показва рутина без ограничения в TikTok

27-годишната Изабела Карвальо от Сеара публикува видеоклипове в своя TikTok като всяка друга млада жена на нейната възраст: показва ежедневието си, новите тренировки във фитнеса и възпроизвежда хореографиите, които се превърнаха в тенденция в социалните мрежи. С публикациите тя изпраща съобщение: че увреждането, което има в левия си крак, причинено от склеродермия – хронично възпалително заболяване, което причинява втвърдяване на кожата – е просто разлика, а не ограничение.

Заради последствията от болестта Изабела прекарва детството, юношеството и част от ранната си зряла възраст, без да носи шорти, поли или други къси дрехи. През март 2019 г. гримьорът искаше да направи публикация в социалните мрежи, която да бъде нейното освобождаване: най-накрая ще говори публично за болестта, която засяга жените по-често и е свързана с автоимунни фактори.

„Не казах на всички за това, което имах, исках да се освободя от това. Направих фотосесия и публикация. Намерението беше да приема себе си и да си кажа, че мога да нося каквото си искам. Когато публикувах, хората ме подкрепиха много и снимката стана вирусна.”

Три месеца след публикуването, гримьорът реши да си купи само къси дрехи и да отиде на традиционен музикален фестивал в региона Карири, в Жуазейро до Норте (CE).

„Мислех си, че ако на фестивала, с повече от 100 хиляди души, няма да ми пука да нося къси дрехи, представете си в моя град? От този ден никога не спирах да нося това, което исках.“

Продуцентът на съдържание Изабела Карвальо показва ежедневието със склеродермия

Изображение: Bárbara AV Photographs

С обхвата, гримьорът видя потенциала да използва мрежи, за да се свързва с други със същото заболяване и да бъде източник на надеждна информация и вдъхновение. Днес нейните видеоклипове имат над 6 милиона гледания в TikTok, а тя има над 100 000 последователи в Instagram.

„Винаги съм публикувал видеоклипове за грим. Направих видео с предизвикателства за грим, което отне повече от пет часа, за да се запише, но след това „пропадна“. И когато публикувах снимки на себе си, с хаштаг склеродермия, хората ми дадоха страхотна обратна връзка. че аз не бях виждал през живота си да ме търси и тази общност започна да расте.”

В края на миналата година тя направи първото видео на танц в TikTok. „Хората казваха, че съм въздействал на крака й, имаше коментари, ругатни, неща като „тези хора с увреждания измислят всичко, за да се покажат“ или „кракът й изглежда като лъжица“, и много хора казваха, че трябва ампутират ми крака. Бях ужасен. , прекарах нощта, гледайки тези коментари. Но тези съобщения всъщност ме укрепиха, защото достигам много по-голям обхват с положителни послания.”

Детска борба с болестта

Изабела е родена и израснала в Кампос Салес, град с 26 000 жители във вътрешността на Сеара, на границата с Пиауи. Семейството на младата жена открило болестта, когато тя била на четири години. Майка й забеляза петно, което започва от коляното й и прогресира до рана, която не заздравява.

“Живеехме във ферма, майка ми потърси няколко лекари, за да разберат какво се случва. Пътувахме на много места, за да правим изпитите, но не можаха да ми кажат какво имам, това е рядко заболяване.”

Изабела и майка й отидоха в Сао Пауло, за да проучат болестта. Момичето беше лекувано в Hospital das Clínicas, където медицинският екип установи, че проблемът вече е много напреднал и тя трябваше да бъде оперирана, за да спре прогресията на заболяването. Майката и момичето прекараха близо година в столицата на Сао Пауло.

„След операцията получих инфекция и лекарите казаха, че има рискове от по-сериозни последици. Останах в Сао Пауло година и няколко месеца в болницата, лекувайки се сама“, разказва младата жена.

“Когато се върнах в Сеара, не можех да се справя с физиотерапията. Понякога беше много трудно, дори заради цените, не ходехме там през цялото време, само когато можехме да получим услуги чрез SUS.”

Изграждане на самочувствие

Изабела казва, че не е изпитвала предразсъдъци в детството, сред приятелите в училище и в семейния живот. „Имаше един епизод на учител по физическо възпитание, който каза, че не мога да участвам в часовете, защото не си струвам, все едно съм „кафе с мляко“. И другите деца, които казаха „да“, трябва да участвам. чувстваме се безполезни.”

Продуцент на съдържание Изабела Карвальо в детството - Личен архив - Личен архив

Продуцентът на съдържание Изабела Карвальо в детството си, когато избягваше да носи шорти или поли поради болестта си

Изображение: Личен архив

“Бягах по-бавно, по свой начин, но играех с братовчедите и съучениците си като всяко друго дете.”

Изабела порасна и малките коментари, понякога скрити като комплименти, караха момичето да се чувства зле и се опитваше да скрие болестта. „Един ден един мой приятел каза „ако нямаш този проблем с крака, ще бъдеш перфектен“, че съм „хубава в лицето“, точно тогава щях да започна да приемам себе си“.

“Но майка ми винаги настояваше да приема себе си. Голямата й мечта беше да си направя операция за удължаване на костите, да коригирам разликата във височината между краката си и да имам пломба.”

Една година преди операцията, когато Изабела беше на 16 години, майка й загина при пътен инцидент на 42 години. „Това затрудни всичко за мен. Трябваше да се грижа за по-малката ми сестра, която беше само на две години. , последното нещо, за което мислех, беше да се лекувам. Страхувах се да прекарам време извън къщата и да я оставя сама”, спомня си тя. .

Днес инфлуенсърката казва, че би се подложила на операции само с цел да получи качество на живот. „Вече не бих го правила за естетика. Беше ми трудно да се приема такава, каквато съм. Дълго време се виждах на снимки и мислех, че съм грозна, не можех да се обичам. Но никога няма да да можете да бъдете в рамките на модел.”

Видеоклиповете в интернет отвориха много врати в живота на Изабела, която дори затвори рекламата с местни марки и компании. „Ходя на места в моя град и ме разпознават“, казва тя гордо.

Влиятелната Изабела Карвальо - Bárbara AV Fotos - Bárbara AVFotos

Изабела празнува 30 000 последователи в Instagram; днес тя има повече от 100 хиляди

Изображение: Bárbara AV Photographs

Мечтата й е да изкарва прехраната си като производител на съдържание в интернет и да насърчава последователите си да работят върху самочувствието. Тя възнамерява да започне да прави видеоклипове и за YouTube с ежедневието в града, в който живее.

„Когато имаш увреждане и си там, показвайки, че можеш да правиш това, което правиш, това помага на много други хора. Аз самият мислех, че никога няма да отида на фитнес. Но намерих личен треньор, който ми помага да адаптирам тренировките и упражнения”, казва той.

“Дори спрях да използвам филтър в Instagram. Искам хората да ме харесват такъв, какъвто съм. Никакво физическо състояние не може да ни позволи да се ограничаваме. Едно от най-добрите неща в живота е да не се налага да живеем с маска, като фарс.”

Add Comment