Индивидуалните здравни планове могат да имат корекция над 40%

Националната допълнителна здравна агенция (ANS) разреши коригирането на индивидуалните и семейните здравни планове с до 15,5%, което е рекорден процент от 2000 г. Увеличението на месечните такси обаче може да надхвърли 40% за клиентите на медицински планове. Това е така, защото освен годишната корекция, операторите са упълномощени да повишават месечни такси, когато има преход на възрастова група – последното възможно увеличение е на 59-годишна възраст.

Изчислението е направено от екип от учени, ръководен от Марио Шефер, професор в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло (USP) и блогър на Estadão, и от Лигия Баия, професор във Федералния университет в Рио (UFRJ). Групата се основава на данни от ANS, които за първи път пуснаха търговски стойности на споразумения и оператори. Анкетата е публикувана в блога Política&Saúde.

Средната, изчислена на база 3500 плана, от 468 оператора, посочва, че покачването на цените може да достигне 43,1% за тези, които са “мигрирали” от възрастовата група от 54 до 58 години към тази на 59 или повече години – приложимо за клиенти, които навършат 59 години до април следващата година. Според правилата на ANS има десет възрастови групи, чийто преход дава право на оператора да вдигне цената. За деца и юноши корекцията е 15,5%. За останалите седем възрастови групи процентите варират от 25,3% (34 до 38 години) и 43,1% (59 години и повече).

За Схефер ставките са “неприемливи”, особено “в този момент на икономическа рецесия и загуба на покупателна способност” на населението. “Възрастните се изхвърлят парично от допълнителното здравеопазване. Човекът плаща плана за целия си живот и когато навърши 59 години, по-точно не могат да си позволят разходите”, казва той.

Индивидуалните планове отговарят на приблизително 20% от общите договори, подписани с допълнителни здравни оператори. Колективните планове – договорени от асоциации, съюзи, компании и др. – могат да се договарят директно и не са под контрола на ANS.

Ако се вземат предвид всички видове здравни планове (индивидуални, колективни и т.н.), групата на Lígia Bahia изчислява около 6 милиона клиенти в преходна възраст, когато законът разрешава увеличение въз основа на възрастта. Бразилската асоциация на здравните планове (Abramge) на свой ред твърди, че повечето договори за колективни бизнес планове не предвиждат корекция по този параметър.

Преразпределението на стойностите за всяка възрастова група, обяснява Шефер, се извършва с “относителна гъвкавост”, което позволява на операторите сами да решават кои групи получават по-голяма или по-малка корекция. Правилото обаче постановява, че последният диапазон (59 години или повече) не може да има корекция, която е шест пъти по-голяма от първата (от 0 до 18 години). „Обикновено по-високите стойности са за по-високите диапазони“, посочва той.

След съобщението на ANS министърът на здравеопазването Марсело Кейрога се изказа в социалните мрежи. Според него са необходими промени в сектора, “като по-голяма прозрачност, по-голяма ефективност и повишена конкуренция”. Той каза също, че „увеличаването на месечните такси, плащани от бразилците, които сключват здравно осигуряване, не е непременно свързано с качеството на предоставяната услуга“. Президентът Жаир Болсонаро, кандидат за преизбиране, каза тази седмица пред водещата Сикера Джуниор, че увеличението не е “справедливо”.

Компании

Според Националната федерация за допълнително здраве (FenaSaúde), която представлява 15 групи оператори и частни застраховки, членовете са имали ръст с 2,4 милиона клиенти от юни 2020 г. и всеки от тях „е свободен да предлага диференцирани условия“ на клиентите.

Предприятието също така казва, че в случай на колективни планове средните корекции миналата година са били 9,84% за планове с до 29 живота; и 5,55% за тези с 30 живота или повече. Далеч над средните проценти, казва той, „са изключение, а не правило“. И той твърди, че корекцията „е от съществено значение за възстановяване на вариацията в разходите. Тя също така подчертава 24% увеличение на разходите през 2021 г. – предходната година имаше рекорден спад в процедурите с пандемията.

За Маркос Луве, изпълнителен суперинтендант на Abramge, най-високата стойност от 15,5% идва след “отрицателната” корекция от предходния период, а реалната стойност ще бъде 6% след две години. „В икономическата панорама на Бразилия бихме казали, че планът има една от най-малките корекции в историята. Когато отхвърлим претенциите, оставащите 14% са едва достатъчни за плащане на данъци“.

ANS казва, че “бързо развиващите се фактори”, като увеличаването на продължителността на живота, “са спешни въпроси”. При този сценарий според него пренастройката поради промяна на възрастовата група, предвидена в отрасловото законодателство, е оправдана. „Формирането на възрастови групи има за цел да разпредели риска сред по-голяма маса потребители, осигурявайки по-балансирана цена за всички бенефициенти“.

Add Comment