Или двойката, или нищо не е направено: защо ППИ изискват съвместно лечение – 25.04.2022 г.

Често срещана грешка, която хората с ППИ (полово предавани инфекции) правят е да се срамуват да кажат на партньора си. Въпреки че тези и други генитални инфекции често се свързват с изневяра – случаят с млада жена, която наскоро стана вирусна в TikTok, когато сподели как е открила, че повтарящата се млечница е свързана с изневярата на бившия й приятел – това не е правило.

Възможно е някои бактерии или вируси, предавани по полов път, да са остатъци от предишни връзки, тъй като микроорганизмите могат да се инкубират в тялото месеци, преди да се проявят. Какъвто и да е случаят, диагнозата на ППИ не трябва да се държи под ключ: необходимо е не само да се потърси медицинска помощ, но и да се съобщи на партньора(ите), за да могат да бъдат тествани.

Комуникацията с другата страна е важна за прекъсване на веригата на предаване. “Ако човек е диагностициран с ППИ и се подлага на лечение, но има това редовно партньорство и партньорът не търси помощ, шансът той/тя да се зарази отново е много голям. С други думи, това се превръща в безкраен цикъл”, обобщава той. Бренда Хоугланд, специалист по инфекциозни болести в Лабораторията за клинични изследвания по полово предавани болести и СПИН в INI/Fiocruz (Национален институт по инфекциозни болести Евандро Чагас от фондация Oswaldo Cruz).

Понастоящем акронимът „STD“ вече не се използва, D означава заболяване, което предполага видими симптоми и признаци в тялото на индивида. Инфекциите, от друга страна, могат да имат асимптоматични периоди (сифилис, генитален херпес) или да останат асимптоматични през целия живот на индивида (случаи на HPV инфекция и херпесен вирус. Терминът STI е по-подходящ и се използва от СЗО и основните органи, занимаващи се с темата.

Ако партньорът, който не е потърсил лечение, противоречи на препоръката за използване на презервативи – най-ефективният метод за избягване на ППИ – и има опасен секс с повече хора, инфекцията също ще продължи да се увековечава. Независимо дали става дума за ежедневна или сериозна връзка, експертите, консултирани от Живей добре казват, че откритото обсъждане на сексуалното здраве е решаващо за намаляване на рисковете от заразяване.

Изображение: iStock

За Хоугланд това е тема, която всъщност трябва да се обсъжда от двойката още преди да започне секс. „Но все още не сме успели да установим тази култура в Бразилия“, оценява координаторът в страната на ImPrERP, световно проучване, което оценява ефективността на ваксина срещу ХИВ.

„Все още има табу в началото на връзката или дори в случайна сексуална ситуация да се обсъжда това, което наричаме статус серологичен статус на лицето, тоест попитайте дали е в крак с изследванията и дали се лекува за ППИ. Трябва да променим културата си, за да можем да говорим за ППИ още преди изложбата. И че имаше и свобода да общува с партньорите [se for diagnosticada alguma IST] след експозиция”, казва докторът.

Всеки може да бъде тестван, за да разбере дали има ППИ и ако сте сексуално активни, трябва да се тествате поне веднъж годишно, препоръчва Хоугланд. Тестовете, чиито резултати излизат в същия ден, се извършват безплатно от SUS (Единна здравна система), в базови здравни звена и CTA (Центрове за тестване и консултиране). Възможно е да се диагностицира ХИВ (вирус на човешкия имунодефицит), сифилис и хепатит В и С.

Лечението на ППИ не трябва да бъде „самотно“

Въпреки че се препоръчва от здравни специалисти, съветът за съобщаване на диагнозата на полово предавана инфекция на партньорите не винаги се спазва стриктно. Мауро Ромеро Леал, координатор на сектора на ППИ в UFF (Федералния университет Флуминензе) и основател на SBDST (Бразилското общество по полово предавани болести), казва, че това зависи много от статус връзка и може да варира между мъжете и жените.

„Когато пациент от мъжки пол има HPV и искаме да прегледаме партньорството, е по-трудно, когато има няколко партньора. Но дори когато има едно партньорство, повярвайте ми: той често отнема време, за да доведе човека и не рядко се крие тази, която има ППИ, той се опитва да се преобърне, избягвайки секса, докато брадавицата изчезне“, илюстрира лекарят, като се позовава на брадавици, причинени от човешкия папиломен вирус, които могат да се появят на пениса, вулвата, вагината, ануса, шийката на матката, устата или гърло.

Много проучвания показват, че мъжете като цяло са по-устойчиви на медицински лечения, особено когато става въпрос за заболяване, свързано със сексуалността. Това може да бъде проблем не само за здравето на мъжете, но и за техните сексуални партньори, особено в случай на бременни жени – които в крайна сметка могат да предадат инфекцията на плода.

Преглед, тест, сифилис - Getty Images - Getty Images
Изображение: Getty Images

Сифилисът е пример. Полово предавана инфекция, която нарасна най-много през последното десетилетие в Бразилия, състоянието се причинява от бактерията Treponema pallidum което освен че причинява симптоми, вариращи от генитални рани до треска при възрастни, може да премине през плацентата и да предизвика още по-лоши ефекти при бебета, включително микроцефалия, малформации и дори спонтанен аборт или смърт при раждане.

Лечението на заболяването, базирано на инжекции с пеницилин, е просто, евтино и ефективно, а партньорът на заразената жена също трябва да бъде лекуван, за да се избегне повторно заразяване, уточняват от МЗ. Това означава, че ако една жена отново има незащитен секс с партньора си, който е отказал да се лекува, тя ще зарази бактерията отново.

Освен това се препоръчва да се избягва полов акт, докато лечението на всички членове на връзката не приключи – това важи и за други полово предавани инфекции.

Според Leal е по-често партньорите на пациенти, които имат постоянна връзка, да посещават срещи, когато тяхното присъствие е поискано, и е по-трудно да се изследват партньорите на тези, които имат случайни връзки. Възможно е това да е свързано с дискомфорта от съобщаването на диагнозата за ППИ на сексуален партньор, с когото човек няма такава повтаряща се връзка, но самата здравна система често „затваря вратата“ за обсъждане на случаен секс, анализирайте лекар.

Мариана Ферейра, гинеколог и акушер, която има частна практика и също така работи като гинеколог в SUS в Рио де Жанейро, смята, че здравните специалисти трябва да могат да се справят с двойки, които не са в моногамни отношения.

„Идеалът е да се опитаме да разрушим тези табута, за да могат хората да се чувстват свободни да говорят за своите сексуални практики и да бъдат напътствани“, казва лекарят, подчертавайки, че стабилната връзка също не гарантира сама по себе си защита срещу ППИ.

Асимптоматичните партньори също трябва да потърсят грижи

Дори при липса на симптоми, партньорът(ите) на лице с диагноза ППИ трябва да бъде тестван и трябва да потърси медицинска помощ. Нищо чудно: въпреки че отделянето на секрет, язви и генитални брадавици са характерни признаци на ППИ, е възможно да имате и предадете инфекция дори без признаци и симптоми.

„Ако има някакви съмнения относно вашето сексуално здраве, трябва да си направите тестовете и ако тестовете са положителни, трябва да информирате сексуалната си партньорка, за да може тя също да потърси проследяване и лечение“, напътства Фабио Вилар, ръководител на урологична служба в HC-UFPE (Hospital das Clínicas на Федералния университет в Пернамбуко).

Вилар обяснява, че лечението на двойката се предписва според инфекцията. В случаи на хламидия, гонорея и трихомониаза — заболявания, причинени от бактерии или протозои — например, партньорите трябва да приемат антибиотици (през устата, вагинален крем или яйце).

Херпес - iStock - iStock
Изображение: iStock

От друга страна, гениталният херпес, който причинява малки мехури и лезии в гениталната област на мъжете и жените, не се лекува и се появява и изчезва спонтанно през целия живот на индивида. Поради това се предписват антивирусни лекарства за намаляване на симптомите. Ако партньорът също има наранявания, лечението ще бъде разширено и до него.

Същото се случва и с HPV, чието лечение се състои в унищожаване на раните: ако партньорът има и генитални брадавици, те ще получат терапевтичното предписание. Лезиите обаче могат да се появят отново, тъй като не е възможно да се елиминира вирусът.

Най-добрият начин да се избегне заразяването с болестта – една от основните причини за рак на маточната шийка – е ваксината, разпространявана безплатно от SUS и показана за момичета на възраст от 9 до 14 години и момчета на възраст от 11 до 14 години.

В случай на ХИВ, адекватното лечение носи ползи не само за здравето и качеството на живот на ХИВ-позитивния индивид, но също така може да намали риска от предаване на вируса. „Човек, който приема правилно антиретровирусни лекарства, ще има своя вирус в кръвта си – това, което наричаме вирусен товар – контролиран и неоткриваем и по този начин няма да предаде ХИВ на партньорите си“, обяснява Хоугланд от Фиокрус.

Инфекциозната посочва, че ако човек е имал незащитен полов акт и има съмнения, че се е заразил с ХИВ, трябва да потърси здравна услуга в рамките на максимум 72 часа след полов акт. Така наречената PEP (постекспозиционна профилактика), набор от лекарства, които трябва да се приемат след възможна инфекция, значително намалява риска от заразяване с вируса.

А кандидоза?

кандидоза, жена, сърбеж, интимен регион - iStock - iStock
Изображение: iStock

Кандидозата, която е засегнала младата жена, спомената в началото на този доклад, не се счита за инфекция, предавана по полов път: през повечето време състоянието е свързано с намаляване на имунитета, а не със сексуалния акт.

Проблемът често се причинява от гъбички, наречени Candida albicans, микроорганизъм, който обикновено се среща във вагиналната флора. Поради дисбаланс в региона, гъбичките могат да се размножат и да причинят симптоми като сърбеж, бял секрет и усещане за парене при уриниране.

Само когато партньорът, независимо от пола, споделя тези неудобства, той също ще трябва да получава лекарства – най-използваните са локални (кремове, яйца, мехлеми) или системни (хапчета) противогъбични средства.

Ако обаче гъбичките са от по-рядък тип, е възможно микроорганизмите, които причиняват млечница, да се предават по време на полов акт. В тези случаи партньорът, дори и без симптоми, също трябва да бъде лекуван. Оттук и значението на търсенето на диагноза, особено ако инфекцията се повтаря.

Превенцията е правило номер 1

Във всички случаи една препоръка не се променя: необходимо е да се използват методи за предотвратяване на предаването на инфекции при всички сексуални практики – вагинални, анални или орални. При секс между мъж и цис жена или двама мъже презервативът е незаменим елемент.

Въпреки че няма методи за защита, разработени специално за секс между жени, се препоръчва използването например на ръкавици за защита на ръката и вулвата по време на проникване с пръсти, женски презерватив и вибратори с презерватив.

Презервативи, презервативи - iStock - iStock
Изображение: iStock

“Това, което често се случва, е, че хората си мислят, че са в стабилна връзка и свалят презерватива или не са го използвали завинаги. Ако двойката иска да го свали, поне сключете споразумение, говорете за това” , препоръчва Каролина Амброгини, координатор от проекта Афродита, клиника за женска сексуалност в Unifesp (Федералния университет в Сао Пауло).

„Кажете „добре, ние не искаме повече да използваме презервативи, така че нека направим всички тестове, аз ще отида с моя лекар, вие с вашия. И ако по някакъв случай се случи извънбрачна връзка, ще използвам презерватив? това е нещо, което няма гаранция. Ние можем да гарантираме нашето поведение, а не поведението на другите. Затова идеалът е винаги да се използва презерватив”, препоръчва гинекологът.

И ако имате ППИ, не забравяйте да уведомите партньора си – това избягва проблеми за всички страни. „Ако вие бяхте на мястото на човека, как бихте се чувствали да знаете, че вашето партньорство крие ППИ?“, пита Леал от UFF.

Според СЗО повече от 1 милион полово предавани инфекции се придобиват всеки ден по целия свят – повечето от които са безсимптомни – с пряко въздействие върху сексуалното и репродуктивното здраве чрез стигматизация, безплодие, рак, усложнения при бременност и повишен риск от заразяване с ХИВ.

Add Comment