Дишането през устата се отразява на зъбите и дори на настроението; разберете причините и лечението – 01/06/2022

Начинът, по който дишаме, дава индикации за нашето здраве. Обикновено дишаме през носа. Според статия, публикувана в официалното списание на SLAAI (Латиноамериканското дружество по алергия, астма и имунология), разпространението на дишащите през устата сред деца на възраст от 8 до 10 години достига 64%.

Много малките бебета може вече да имат дишане през устата и обструктивни заболявания на дихателните пътища и проблемът трябва да се лекува през първите месеци от живота. Причини могат да бъдат неадекватно кърмене с шише или грешна стойка на гърдата.

Дишането през устата обикновено означава, че някаква точка в дихателните пътища (нос или фаринкс) е запушена. Тази обструкция може да бъде причинена от няколко фактора, като алергичен ринит, отклонена преграда, уголемяване на носните ръбчета (структури, открити в предната част на носа), аденоиди („гъбеста плът“, която се намира в задната част на носа ), уголемяване на сливиците, причиняващо дишане през устата и шум – в този случай лечението е хирургично.

Оториноларингологът е този, който ще се стреми да установи причината за дишането през устата. Чрез специфични прегледи ще бъде диагностицирано дали носът е покрит или ако запушването се появява в гърлото.

Причини за дишане през устата

Изображение: iStock

Сред хроничните ринити най-честата причина за запушване на носа е алергичният ринит. Освен запушен нос, пациентите често се оплакват от пристъпи на кихане, сърбеж в носа или очите и водниста хрема.

Отклонението на носната преграда, структурата, която разделя носа на дясна и лява носна кухина, може да бъде от травматичен произход (удар, удар) или защото нараства криво. Леките отклонения са чести, но тежките отклонения или отклонения в тесните зони на носа могат да причинят запушване на носа и дишане през устата, което налага хирургично лечение – септопластика.

В гърлото най-честата причина за запушване на преминаването на въздуха, особено при деца, е неотменимото увеличение на палатинните сливици, които понякога се допират една до друга в средата на гърлото. Тези пациенти, освен че дишат през устата, обикновено хъркат, когато спят и дори може да имат апнея – спиране на дишането за 10 до 30 секунди, докато спят. Лечението е хирургично.

Въпреки това, на няколко пъти оториноларингологичният преглед не показва никаква пречка за преминаването на въздуха и ако пациентът бъде помолен да диша доброволно през носа, той ще го направи, но веднага щом се разсее, той ще възобнови дишането през носа. устата.

Такъв е случаят с дишащия през устата по навик. Например, пациентът с отклонена преграда, нарушаваща дишането, претърпя операция и се освободи, но свикна да диша през устата; лечението в този случай е логопедично, индивидуално проследяване на пациенти с говорни или слухови проблеми.

Симптоми

ринит - Getty Images - Getty Images
Изображение: Getty Images

Дишането през устата може да причини симптоми като липса на назален въздушен поток, кихане, хрема, но също и хъркане и възможен синдром на обструктивна сънна апнея. Пациентът може също да получи увеличение на респираторни инфекции като ушни инфекции, синузит и тонзилит.

Може също да причини поглъщане на въздух, което се нарича аерофагия. Въздухът в стомаха причинява газове, което създава усещане за пълен стомах, оригването и метеоризмът могат да бъдат чести.

В допълнение, пациентът може да има постурални промени, които също засягат типичната мускулна функция на дишането, промени в развитието на зъбите и промени в поведението, като затруднено концентриране, придружено от спад в успеваемостта в училище, неспокоен сън и раздразнителност.

Като цяло тези промени в средносрочен и дългосрочен план оказват въздействие върху качеството на живот на индивида.

мултидисциплинарно лечение

Лечението е мултидисциплинарно, включващо отоларинголог, логопед, физиотерапевт и зъболекар, специализиран по функционална ортопедия.

При денталната помощ е показано максиларно разширение, възстановяване на функционалното устно пространство и регулиране на позиционирането на интра- и екстраоралните мускули, коригиране на позицията на зъбите и мускулния тонус на лицето, включително благоприятстване на затварянето на устните.

Бъдете нащрек, дори ако дишате през носа

Хъркане, апнея, сън, сън - iStock - iStock
Изображение: iStock

Дори тези, които дишат през носа и със затворена уста през деня, могат да дишат през устата си през нощта. Носът се запушва само през нощта, предизвиквайки дишане през устата. Гледам:

  • Ако има лига по възглавницата;
  • хъркане;
  • Сухота в устата и устните при събуждане;
  • Възпалено гърло;
  • Лош дъх;
  • Дрезгавост сутрин.

Тези симптоми не се появяват непременно по едно и също време.

Предимства на дишането през носа

Дишането през носа предотвратява заболявания и орални малформации от детството, освен че намалява тревожността, носът филтрира замърсяванията и микроорганизмите. Дишането през носа позволява на органите на тялото да работят перфектно и помага за справяне със стреса. Обновява и повишава енергията на тялото, подобрява концентрацията и осигурява спокоен нощен сън.

В детството назалното дишане предотвратява промените в лицето на детето. Дишането през устата може да изкриви зъбите ви и да причини гингивит. Може да се появи и така нареченият синдром на дишане през устата, който е отговорен за проблеми със съня, тревожност и дори лошо представяне в училище, сънливост през деня, освен че предлага по-голяма възможност за развитие на респираторни инфекции.

При преминаване през носа кислородът се нагрява и овлажнява, достигайки до белия дроб при идеални условия за хематоза (обмен на кислород с въглероден диоксид в кръвта).

Източници: Клаудия Швайгерпрезидент на ABope (Бразилска академия по педиатрична оториноларингология); Жаир Карнейро Леаопрофесор в курса по дентална медицина в UFPE (Федералния университет в Пернамбуко); Мауро Маседоспециалист по ортодонтия и челюстна ортопедия и професор в колежа São Leopoldo Mandic (SP).

Add Comment