Депресията засяга повече бразилци, отколкото диабет, казва проучване; Познайте признаците на заболяване

RIO – Все по-голям процент от бразилците страдат от депресия и пандемия от Covid-19 може да са допринесли за проблема. Според проучването на Vigitel 2021, от Министерство на здравеопазването, публикуван миналата седмица, средно 11,3% от бразилците съобщават за медицинска диагноза депресия. Това е число много над средното, посочено от Световната здравна организация (СЗО) за Бразилия, от 5,3%. Vigitel е годишно проучване за здравето в столиците. И това е първият път, когато носи числа за депресия.

Проучването също така показа, че средно в страната има повече хора с депресия, отколкото с диабет (9,1%) – хронично заболяване, което се счита за много често. Проучването разкрива също, че честотата на възрастните с медицинска диагноза депресия варира значително между столиците. Той нарасна от 7,2% в Белен до 17,5% в Порто Алегре. Както вече е известно, заболяването засяга повече жени (14,7%), отколкото мъже (7,3%) и се проявява с подобен процент във всички възрастови групи.

„Вече имахме индикация, че проблемът се увеличава и затова решихме да включим депресията във Vigitel, която се провежда по-често“, обясни професор Рафаел Морейра Кларо от Федералния университет на Минас (UFMG), координатор на работа . „Националното здравно проучване (PNS) от 2019 г. регистрира, че 10% от населението има медицинска диагноза депресия, в сравнение със 7,6% в предишното проучване през 2013 г.; увеличение с 5 милиона души.”

Изследователите смятат, че изразителният брой диагнози сега е свързан с пандемията covid-19. Проучване, проведено от Държавния университет в Рио (UERJ), през 2020 г. относно въздействието на пандемията, разкри, че процентът на случаите се е увеличил от 4,2% на 8% през първите месеци на кризата в страната. „Знаем, че много стресови ситуации като пандемията могат да бъдат причина за депресия“, каза Алберто Филгейрас от Института по психология към UEJ. „Въпреки че новият брой е много голям, не е изненадващо, че две години по-късно ситуацията се влоши, не на последно място защото нямаме публична политика, която да ограничава патологични искания.

Тъй като депресията е „тиха“ болест и е заобиколена от табута, случаите все още са склонни да се докладват по-ниско. „Изискванията на времето, в което живеем, вече са много големи и сега се добавят към контекста на пандемия, невидима заплаха, животозастрашаваща за вас и вашите близки. Много хора дори не го осъзнаваха”, каза Тереза ​​Кристина Куримото от UFMG School of Nursing, една от отговорните за Vigitel. „Някои проучвания показват, че в конкретни групи, особено професионалисти на първа линия, увеличението е много по-голямо, достигайки 40%“.

За експертите няма едно-единствено обяснение за явлението. Изискванията на съвременния живот оказват влияние, както и подобряването на диагностиката и излишъка от диагнози. „Времето, в което живеем, е анксиогенно (генератор на тревожност) и в същото време осъзнаваме безсилието си пред толкова много неща“, каза Куримото. „Постоянно сме изправени пред търсенето да бъдем отлични мениджъри на себе си; Не е хубаво да си добър, трябва да е отличен. Управлението на времето, емоциите, всичко трябва да се случи по много компетентен начин.”

Намаляването на предразсъдъците около заболяването и подобряването на диагнозите със сигурност допринесоха за увеличаване на реалния брой случаи. Но, посочи специалистът, не може да се изключи излишъкът от погрешни диагнози, при които проблемите, присъщи на човешкото съществуване, се трансформират в болест.

Vigitel също така показа увеличаване на прекомерното пиене и намаляване на физическата активност – две променливи, свързани с депресията. Работата показва, че на практика половината от населението (48,2%) не практикува по-малко физически дейности от препоръчаното. А злоупотребата с алкохолни напитки достига 18,3%. Депресията е резултат от сложно взаимодействие на социални, психологически и биологични фактори, според Световната здравна организация. Хората, които изпитват неблагоприятни събития (като безработица, загуба, психологическа травма), са по-вероятни.

Епизодите на депресия могат да бъдат леки, умерени или тежки. Някои симптоми, за които трябва да внимавате, са постоянна тъга, депресивно настроение (униние, ниско самочувствие, чувство за безполезност), загуба на интерес към дейностите, които преди това сте харесвали, промени в апетита, внезапно наддаване или загуба на тегло, безсъние, излишък на сън и изразени умора. В зависимост от медицинската оценка, лечението може да бъде психотерапия или медикаменти, или комбинация от двете.

Симптоми

  • постоянна тъга
  • Униние, ниско самочувствие, чувство за безполезност
  • Промени в апетита
  • Внезапно наддаване или загуба на тегло
  • Безсъние
  • Прекомерен сън и изразена умора

Скъпите лекарства и консултации накараха пациента да се откаже от лечението

Предпочитайки анонимност, IR, 50, от Порто Алегре, е диагностициран от психиатър с биполярно разстройство. Идентификацията идва преди около 20 години, когато тя е във втория си брак. „Винаги съм се борил с взаимоотношенията с промяна на поведението и тази абсурдна тъга. Винаги съм имала много съмнения относно тази диагноза биполярност, защото моите епизоди на депресия са много по-устойчиви от всичко друго”, каза комуникаторът, който работи в телевизионен канал.

IR съобщава, че в началото на заболяването е успял да идентифицира своите маниакални кризи, като изострена еуфория, липса на контрол върху икономическите разходи (особено излишните) и изключителна раздразнителност. Тогава тя е била на частни консултации с психиатъра и е приемала лекарства. Сред предписаните лекарства са дивалпроекс натрий, показан за лечение на манийни епизоди, свързани с биполярни разстройства, и сертралин хидрохлорид за симптоми на депресия и тревожност. “Взех го известно време и след това спрях сам.”

След определен период пациентът се връща при лекаря и започва да се лекува с топирамат за стабилизиране на настроението и кветиапин за поддържащо лечение на афективно разстройство. „Правех лечението известно време и отново спрях. Живея в настоящето. Депресията беше толкова силна, че дори превзе опита, който може да има пациент с биполярност, например: за какво ще харча пари? Ще споря за какво? Нямам много очаквания с нещата, нямам вече това желание, нали знаеш…”, оплака се тя.

Пациентката разкрива, че се е отказала от конвенционалните лечения, като психиатрични и психологически, поради високата стойност на консултациите и лекарствата за борба с депресията и тревожността. „Внезапната загуба на работата му през 2015 г. (точно преди рождения му ден), смъртта на баба ми и края на втория му брак бяха решаващи фактори“, коментира IR, който няколко пъти е мислил за самоубийство.

Много хора все още не го вярват, но да имате домашен любимец е полезно за вашето здраве. Това може да бъде куче, котка, хамстер или дори зайче. Факт е, че животът с тези животни носи радост и благополучие, а общуването винаги е много приятно и възнаграждаващо. IR от Рио Гранде до Сул, която също е майка и баба, приписва живота си на грижите, особено за домашни котки. „Живея за тях, котките са моето лекарство и така се поддържам стабилен, изправен, като боец, разбирате ли?”, обясни гауча.

Възрастната Зилма де Соуза, на 70 години, живееща в апартамент в северната част на Порто Алегре, каза, че е била диагностицирана с депресия след смъртта на съпруга си през януари 2014 г. По това време тя изпитвала много тъга, празнота и голямо желание за сън, просто спи. Година и половина е подложена на психиатрично лечение. След това тя продължи само с лекарствата. „Отпуснах срещите, защото просто говорех и говорех и лекарят не ми каза нищо, просто ми даде лекарства. Разбира се, лекарствата помогнаха и помагат и днес”, призна Зилма.

Сред лекарствата, изложени в кутия на масата в хола, са клоназепам – много ефективен анксиолитик срещу тревожни разстройства и есциталопрам, използван за лечение или предотвратяване на повторна поява на депресия, за лечение на паника, тревожност и обсесивно-компулсивни разстройства. „Взимам двете хапчета всеки ден и се чувствам добре, а тук имам моя спътник, Маренко (куче Шицу), на 8 години. Маренко е подарък от дъщеря му, малко след смъртта на баща й. „Един адски приятел“, заключи Зилма.

Според психиатъра в Grupo Hospitalar Conceição (GHC) в Порто Алегре, Бруно Пас Москейро, на 37 години, около 20% от пациентите, наблюдавани в Центъра за психосоциални грижи (CAPs), съобщават за симптоми на депресия и те се насочват към пощата за помощ . или в зависимост от тежестта на случая, насочени към специализирани амбулатории в областта на психиатрията. Друго наблюдение на лекаря по време на консултациите е, че повечето са жени, които търсят помощ. „Жените са почти два пъти по-склонни да развият депресия и това се дължи на различни фактори, от биологични до проблеми с пола“, обясни той. СЪТРУДНИЧИ LUCIANO NAGEL, СПЕЦИАЛЕН ЗА ESTADÃO

Add Comment